Обличчя божевілля: фото з домів скорботи ХІХ-го сторіччя

— 13 червня 2013, 17:00

Усі вони потрапили туди після того, як скоїли моторошні злочини.

Про це пише The Daily Mail.

Річард Дадд, із Чатема, що в графстві Кент, був відомим художником своєї доби. Найбільшу славу йому принесли картини з феями.

У 1842-му році митець вирушив у творчу експедицію річкою Ніл, а повернувся вже не при собі. Він вважав, що ним керує бог Озіріс. Гадаючи, що в його батька вселився диявол, Дадд зарізав того і втік до Франції. Там він напав на туриста з бритвою, після чого його упіймали та відправили спершу до Бетлема, а потім до Броудмура.

До самої своєї смерті в 1886-му Дадд не припиняв малювати. Одне з його полотен представлено в галереї Тейт.

ВІДЕО ДНЯ

19-річний Джон Пейн був професійним злодієм. Він приїхав до Лондона з Бірмінгема в 1857-му і незабаром потрапив до одного з робітних домів. Юнак був настільки агресивним, що на ніч його прив’язували до ліжка. Якось йому вдалося звільнитися, і він забив лопатою на смерть свого товариша. В Броудмурі Пейн пробув до 1873, а тоді був виписаний.

Одного ранку в листопаді 1867-го 27-річна Мері Енн Міллер накинулася на свою економку і намагалася перерізати їй горло. Міллер на той час очікувала на п’яту дитину. Хлопчик народився в Броудмурі й був переданий батькові.

Причиною нападів люті Мері Енн була пиятика. За три роки жінка змогла повернутися до родини.

36-річний Джордж Джонстон був капітаном торгівельного судна. У 1845-му, на шляху з Гонконгу до Ліверпуля він у п’яній люті вбив одного з членів команди. Виправдовуючись, капітан намагався довести, що на кораблі стався заколот, але підлеглі засвідчили, що це було не так. Напідпитку Джонстон розважався тим, що заковував матросів у кайдани і різав шаблею.

Чоловік опинився спершу в Бетлемі, потім у Броудмурі, де працював на кухні та в садку. Його дружина невпинно подавала петиції з проханням відпустити його на волю, і домоглася цього в 1868-му.

Едвард Оксфорд у 1840-му скоїв замах на вагітну королеву Вікторію. 24-роки він провів у Бетлемі, де був зразковим пацієнтом, вивчив кілька мов, малював та грав на скрипці. В 1864-му його перевели до Броудмура, а три роки по тому депортували до Австралії. Там він змінив ім'я та прізвище, оженився, став журналістом та церковним старостою.

26-річна домогосподарка Марта Бекон у 1856-му убила двох своїх дітей: двох із половиною років та 11-місяців. Вона сама перерізала їм горло кухонним ножем, а тоді заявила, що до будинку вдерся злодій.

Марта стала однією з перших пацієнток Броудмура. Більшість часу вона проводила за в'язанням та шиттям і померла в 1899-му.

Фото з сайту The Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні