У ВКонтакте почали масово видаляти музику

— 17 червня 2013, 10:22

Багато користувачів отримують повідомлення від адміністрації соцмережі про те, що на завантажені ними аудіозаписи надійшли скарги правовласників, повідомляє Watcher.com.ua.

Ні для кого не секрет, що вільний доступ до одного з найбільших в світі архівів музики та відео є великою конкурентною перевагою ВКонтакте в порівнянні з, наприклад, Facebook. Тому удар саме по цьому сегменту може суттєво підірвати позиції ВКонтакте в Україні, Росії та інших країнах пострадянського простору.

Наскільки масштабна зачистка відбулась – зрозуміти складно. Користувачі повідомляють про часткове зникнення треків ZAZ, Beyonce, Адель, Емі Уайнхаус, Шакіри та багатьох інших виконавців.

Переважно тих, які мають контракти з трьома великими американськими мейджорами – Universal Music, Warner Music і Sony Music.

В листах, які розсилаються адміністрацією ВКонтакте від імені юридичної компанії "Гольцблат і партнери" (яка представляє інтереси мейджорів), вказується, що конкретний трек порушує права на інтелектуальну власність.

Адміністрація пропонує користувачам видалити трек зі своїх сторінок або оскаржувати дії правовласника. Для цього в користувача є 10 діб.

Користувачі вже створили кілька десятків груп, які вимагають повернення музики у ВКонтакте. Свої дії вони намагаються координувати під хештегом #вернитемузыкувVK.

В самій соцмережі поки що не бачать проблеми в тому, що відбувається.

"Ми вже довгий час працюємо відповідно до міжнародного стандарту DMCA. Аудіо- і відеозаписи видаляються на вимогу правовласників. Одного разу видалені таким чином матеріали неможливо завантажити знову", – розповів засновник ВКонтакте Павло Дуров. Він додав, що число скарг "незначне": "музична творчість, яка викликає претензії, органічно заміщається іншим, не менш якісним контентом. Велика частина музики у ВК – це музика незалежних виконавців, які вибирають ВКонтакті в якості майданчика для промотування своєї творчості", – резюмував Дуров.

ВКонтакте збереже в доступі велику частину аудіозаписів – підтвердив також прес-секретар соцмережі Георгій Лобушкін на своїй сторінці ВКонтакте.

Реклама:

Головне сьогодні