Через Януковича під скорочення потрапить кожен другий викладач вишу

— 20 червня 2013, 15:31

Тобто, на одного викладача вишу повинно буде припадати 18 студентів, тоді як зараз в середньому по країні цей показник становить 10 учнів. Це, в свою чергу, призведе до звільнень працівників вузів, пише Фокус.

Такої думки дотримується голова парламентського комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич.

В свою чергу, за прогнозами директора Центру досліджень суспільства Інни Совсун, працювати доведеться більше за менші зарплати.

Вона каже, що при зменшенні кількості ставок в університетах, викладачам необхідно буде читати ту ж саму кількість курсів, керувати такою ж кількістю курсових і дипломних, заповнювати стільки ж документів, але за меншу зарплату. У підсумку держава заощадить на фінансуванні вузів, але постраждає і без того скромна якість одержуваних студентами знань.

"Під скорочення може потрапити кожен другий викладач, а всього можуть звільнити 48 тис. осіб", - каже голова київської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь.

За його словами, найбільше ризикують молоді кадри. "Питання про те, кого звільнити, потенційно буде вирішуватися на засіданнях кафедр, вчених радах, де за замовчуванням вплив викладачів зі стажем набагато більший", - прогнозує Яцунь.

На його думку, перевантаженість вузівських викладачів - одна з причин низької якості вітчизняної освіти. За словами голови профспілки, в Європі все по-іншому.

"Наприклад, в Шотландії викладач 40% робочого часу зобов'язаний присвятити науковим дослідженням, 20% - адміністративним обов'язкам. І тільки 40% - це аудиторне навантаження", - каже він.

Тобто, шотландський викладач читає лекції та проводить семінари 4 години на тиждень, а його український колега - не менше 20 годин.

Реклама:

Головне сьогодні