Лише у Польщі навчається близько 10 тисяч українських студентів

— 27 червня 2013, 10:57

Українські студенти за цей рік вивезли у Польщу більше ніж 360 мільйонів гривень. Такі дані Центру дослідження суспільства наводить "Радіо Свобода".

Більшість молодих людей після навчання мають намір залишитись у країнах Європейського союзу.

У середньому в місяць український студент вивозить у Польщу 300 американських доларів. Однак найважливіше те, що з України з року в рік все більше виїжджає мислячих людей і все більше випускників українських шкіл здобувають освіту у сусідній державі.

Третього липня заплановані парламентські слухання про трудову міграцію в Україні. Зокрема, мова йтиме про те, що українських уряд не сприяє поверненню українців на батьківщину, розвитку малого і середнього бізнесу.

"Ситуація щодо того, що молодь не повертається, є невтішною. Найбільше бажаючих виїхати з України – це люди продуктивного віку, бо вони втратили віру, що можуть змінити щось у державі. У нас економіка не працює, закони не працюють, ситуація вкрай загрозлива. Важливо, чи зміниться влада, чи зрозуміє, що працює для людей", – каже проректор Українського католицького університету Павло Хобзей.

Ба більше того, Україна не зацікавлена у молодих людях, які здобули освіту за кордоном, зауважує Хобзей.

Професійні, талановиті люди все більше почуваються зайвими на батьківщині, бо спрацьовує телефонне право при працевлаштуванні, діє кумівство, коли людину приймають на роботу не за професійністю і досвідом, а через родинні зв’язки.

До того ж людина, яка здобувала диплом чи науковий ступінь на Заході, має пройти складну процедуру визнання іноземних дипломів, тобто, нострифікацію в Міносвіти. А це нонсенс, каже освітянин.

Реклама:

Головне сьогодні