Чим більше в країні безробітних, тим менше у ній народжується дітей - експерти

— 10 липня 2013, 16:28

Такого висновку доходять експерти німецького Інституту імені Макса Планка з питань демографії. Своє дослідження вони опублікували в середу, 10 липня, у фаховому виданні DemographicResearch, яке цитує Deutsche Welle.

Дослідники встановили, що найсуттєвіше через фінансово-економічну кризу рівень народжуваності знизився в Іспанії. До кризи - наприкінці 2007 року - в цій південноєвропейській країні у середньому народжувалась 1,47 дитини на жінку. В 2011 році ця квота знизилась до показника - 1,36.

Експерти Інституту імені Макса Планка, які проаналізували дані від 2001 до 2011 років, стверджують, що особливо уразливою в питанні народження дитини є люди віком до 25 років. В умовах зростаючого безробіття багато хто не наважується народжувати дітей і принаймні переносить заснування сім'їпоки не знайде постійної праці.

Питання про те, чи справді та як економічні умови впливають на народжуваність, є одним з великих відкритих запитань серед демографів, зауважують науковці з Інституту імені Макса Планка. У дослідженні, однак, встановлено, що рівень безробіття в країні проживання батьків впливає на їхню готовність мати дітей. Зростання безробіття на один відсоток призводить до зниження народжуваності серед 20-24-річних громадян приблизно на 0,1 відсотка, а в південній Європі - до 0,3 відсотка.

Згідно з дослідженням, відчутне скорочення народжуваності зафіксовано також в Угорщині, Ірландії, Хорватії та Латвії. Водночас у Чехії, Польщі, Великобританії та Італії криза лише зупинила народжуваність.

У Німеччині, Австрії та Швейцарії, ринки праці яких витримали економічну кризу без особливого напруження, показники рівня народжуваності змінились несуттєво. Так, у Німеччині показник народжуваності коливався навколо відмітки 1,4 дитини на одну жінку.

Дослідники Інституту імені Макса Планка з демографічних досліджень не виключать, що тенденція негативного впливу на рівень народжуваності у майбутньому збережеться, якщо залишатимуться наявними економічні проблеми у країнах ЄС.

Реклама:

Головне сьогодні