Через "податок на вагітність" зарплат у конвертах побільшає – експерт

— 17 липня 2013, 12:29

Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак, повідомляє "Радіо Свобода".

Причиною такого розвитку ситуації стане те, що роботодавці знайдуть шляхи, як уникнути або принаймні мінімізувати зміни до закону "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

"Зарплат "у конвертах" побільшає, а надходжень у держбюджет поменшає. Десятки мільйонів гривень на рік від "податку на вагітність" будуть перекриті втратами від подальшої тонізації", - вважає Новак

За словами економіста, зараз "у тіні" перебуває приблизно половина економіки України, а із запровадженням законопроекту нелегальна частка економіки збільшиться на 10%, тобто сягне 60%.

Крім того, експерт зауважує, що роботодавці дуже неохоче прийматимуть на роботу жінок дітородного віку.

Інфографіка "Радіо Свобода"

Прихильники "податку на вагітність" констатують, що у жінок тепер будуть додаткові 4 місяці трудового стажу й це матиме велике значення у майбутньому.

Як відомо, з 1 липня набрали чинності "зміни до законів щодо призначення та індексації пенсії". Зокрема, до страхового стажу було включено період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

Страхові внески за період перебування у декретній відпустці сплачуватиме роботодавець, виходячи з нарахованої суми допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами: ЄСВ у такому випадку складатиме 33,2% від цієї суми.

Разом із цим з працівниці утримуватимуться 2% з суми допомоги по вагітності і пологах.

Реклама:

Головне сьогодні