Люди хочуть постійно їсти через ген ожиріння – вчені

— 17 липня 2013, 13:58

За шість років після того, як ген з назвою FTO пов’язали з ожирінням, дослідники з’ясували, що він відповідальний також за нестримне бажання їсти, пише New Scientist.

Люди, в яких є варіант цього гену FTO (з назвою AA), мають на 70% більшу ймовірність страждати від ожиріння, аніж ті, у кого виявлено інший вид гену FTO "TT".

Щоб це з’ясувати Рейчел Беттерхам з Університетського коледжу Лондона разом з колегами давала ідентичну їжу 10 чоловікам з двома копіями гену FTO "AA", і 10 чоловікам з генами FTO "TT".

Після цього чоловіки мали оцінити за 10-бальною шкалою, наскільки голодними вони є.

З’ясувалось, що чоловіки з першої групи оцінювали себе голодними на 20-25% більше протягом наступних двох годин. Настільки ж більшою булла концентрація гормону греліну (єдиний поки що відомий гормон, який стимулює апетит).

Беттерхам пояснює, що FTO "AA" не пригнічує грелін, а тому у людей залишається відчуття голоду: "Ви стаєте рабом надлишку греліну".

Крім того, подальші дослідження на 24 чоловіках показали, що носіям гену FTO більше хочуться вживати жирної їжі.

Нагодованих і ситих волонтерів попросили оцінити привабливість різних видів їжі. З’ясувалось, що у носіїв гену ожиріння, бажання з’їсти жирну їжу з’являлось на 50% частіше, ніж у тих, кого FTO не було.

Їжу, яка не була жирною, хотіли з’їсти однакова кількість учасників респондентів.

Як додають вчені, фізичні вправи і споживання їжі, багатої білком, подавляє грелін.

Реклама:

Головне сьогодні