Учені створили "антиакулячі" костюми для серфінгу та дайвінгу

— 19 липня 2013, 11:16

Диво-вбрання створили дослідники з Університету західної Австралії та дизайнери з Shark Attack Mitigation Systems (SAMS).

Відомо, що акула має гострий нюх, але вчені вважають, що під час останньої фази полювання вона покладається і на зір, тож маскування може справді врятувати життя людини. Акула відчує її запах, але навряд чи атакуватиме наосліп, не бачачи своєї цілі.

Команда науковців дослідила, як полюють та як бачать акули. Професори Шон Колін та Нейтан Харт звернулися до молекулярної біології, щоби розглянути гени, відповідальні за коди зорових пігментів сітківки ока певних видів акул. Учених цікавило, як на певні кольори та форми реагує сенсорна система акули.

Про це пише The Daily Mail з посиланням на The Guardian.

Розробники запропонували два варіанти костюмів: це синьо-блакитний комбінезон-"невидимка" та відлякуючий акул костюм із контрастними білими і темно-синіми смугами, що нагадує забарвлення отруйних риб.

На дошці для серфінгу можна закріпити наліпки таких самих кольорів.

"Чималу кількість тварин у біології відлякують отруйні створіння – жертви, які дають сигнал, який якимось чином каже: "Не їж мене" – така заява є у смугастому візерунку", - каже професор Колін.

Західна Австрілія має сумну репутацію "акулячої столиці світу". Учені сподіваються, що їхній винахід допоможе зменшити кількість трагічних випадків.

Новинка надійде у продаж десь за 2 роки і коштуватиме близько 500 доларів.

Реклама:

Головне сьогодні