Європейські лікарі мігрують країнами у пошуках вищої зарплати

— 30 липня 2013, 16:13

Кількість словаків у чеських медичних закладах, згідно з актуальними статистичними даними, вже сягнула близько півтори тисячі. Аби зберегти фахівців, у Словаччині ухвалили закон, згідно з яким заробітна платня лікаря має бути піднята, принаймні, до рівня сусідньої Чехії, пише Deutsche Welle.

Утім, оглядачі сумніваються, що законом вдасться зупинити втечу словацьких медиків до Чехії. Зрештою, на його виконання просто немає грошей. Додаткові видатки, які експерти оцінюють у 94 мільйони євро на рік, ляжуть на плечі і без того хронічно недофінансованих лікарень.

"Борги лікарень безупинно зростають, – цитує братиславський часопис Pravda голову Асоціації лікарень Словаччини Маріана Петка. – А це означає, що платня не зростатиме, хоч того і вимагає закон".

Тим часом чеський уряд має такий самий "головний біль". Дедалі більше чеських лікарів їде за кордон - переважно до Німеччини та Англії. Причина та ж сама - маленька платня.

Місячний заробіток пересічного чеського лікаря – 34 тисячі крон, тобто менше, ніж півтори тисячі євро. Це в рази менше, ніж у Німеччині чи Австрії. "Отже, нічого дивного, – каже президент Чеської лікарської палати Мілан Кубек, що багато хто з моїх колег піддається на спокусу й пише заяву на звільнення".

ВІДЕО ДНЯ

"Спокушених" по саксонських чи баварських клініках на сьогодні більш як тисяча, а перед тим, як Чехія стала членом Європейського Союзу, таких було лише 400. У ті часи країни ЄС не визнавали й чеських лікарських атестацій, які тепер визнаються автоматично хоч в Австрії, хоч в Німеччині, хоч в Англії.

Остання приваблює чеських терапевтів, хірургів, рентгенологів, педіатрів ще й тим, що адміністрація тамтешніх лікарень не вимагає досконалого знання англійської, вдовольняючись знанням побіжним.

Утім, українських лікарів Чехія так і не побачила.

"Гадаю, – сказав голова "Української ініціативи в Чехії" Віктор Райчинець, – наших земляків відлякують складні апробаційні іспити, які коштують, крім того, й кілька десятків тисяч крон".

Як громадянин третьої країни українець повинен скласти два тести, які засвідчать його спеціальну обізнаність, а також обізнаність з правничими аспектами чеської медицини; відбути п’ятимісячне стажування (без оплати); скласти іспит з чеської мови.

Як випливає з повідомлень словацької преси, уряд у Братиславі також розмірковує над необхідністю залучати лікарів з-закордону, у тому числі й з України. Утім, поки зарано говорити про перспективність такого починання – невідомо, наскільки високими будуть бюрократичні перепони.

Реклама:

Головне сьогодні