Виші-аутсайдери: до деяких закладів вступив лише один абітурієнт

— 31 липня 2013, 12:33

Це стосується в основному приватних вузів. Можливо, в останній день туди ще підтягнуться абітурієнти, але навряд чи їх буде стільки, щоб змінити ситуацію кардинально, пишуть Вести.ua.

У вузах недобір коментують неохоче. У приймальній комісії Українського інституту лінгвістики і менеджменту розповіли, що так мало заявок на вступ через те, що інститут влився в іншій - Міжнародний науково-технічний університет ім. академіка Ю. Бугая.

"Ми в цьому році брали заявки тільки на магістратуру від тих, хто закінчив бакалавра минулого навчального року", - розповіли у виші.

А у Фінансово-правовому коледжі та Харківському інституті кадрів, які вже не перший рік в списку аутсайдерів, так і не змогли відповісти, як будуть вирішувати проблему з нестачею першокурсників.

Тим часом у Міносвіти кажуть: у країні невиправдано багато вузів - 823, тоді як в ідеалі вистачило б сотні. Але там не можуть насильно виправити ситуацію і, наприклад, просто закрити вузи.

"Такі вузи, які з року в рік залишаються без студентів, зрештою самі відсіються. Думаю, що проблема з браком абітурієнтів буде відчуватися ще близько 10 років. За 2011-й у нас зникло 23 вузу, замість них - 10 об'єднаних. Хоча деякі просто не змогли вижити і закрилися. Така тенденція збережеться", - розповів заступник директора Департаменту вищої освіти Микола Фоменко.

На його думку, також потрібно боротися з величезною кількістю вузів 1-го та 2-го рівнів акредитації.

"Ми з наступного року хочемо запустити проект, щоб в ПТУ та технікуми випускники 9-х класів теж вступали за результатами тестів, а не іспитів. Тоді вони не зможуть набирати всіх, адже буде встановлено мінімальний бал. І з часом вони стануть укрупнюватися, щоб набрати студентів, - каже Фоменко.

У МОН склали список популярних у цьому році серед абітурієнтів спеціальностей. Це традиційні: медицина, фінанси та право, розробка програмного забезпечення, обслуговування комп'ютерних систем, а також ремонт авто і туризм.

Тобто спостерігається збільшення інтересу випускників до техспеціальностей, яких наразі не вистачає на ринку.

Зазначимо, що, натомість, лідером за кількістю поданих заяв є Національний Університет Т.Г.Шевченка.

Реклама:

Головне сьогодні