"Погане" італійське місто приваблює туристів

— 13 серпня 2013, 12:08

Вважається, що небезпечно не тільки відвідувати його, але й вимовляти його назву, повідомляє Deutsche Welle.

Кажуть, що там можна на рівному місці зламати ногу, раптово зомліти або, скажімо, виявити, що сірники у кишені самі собою зайнялися. У регіоні у це настільки вірять, що мешканці довколишніх міст ніколи не називають Колобраро по імені. "Те саме містечко" - кажуть вони.

Згадки про Колобраро, в якому нині мешкають усього півтори тисячі осіб, в історичних документах зустрічаються з Середньовіччя. Однак "слава" причепилася до нього тільки на початку XX століття. Ніби один адвокат подивився на важку люстру й вимовив: "вона скоро впаде". І люстра дійсно впала й спричинила чималу пожежу.

За іншою версією, у поганому іміджі, як сказали б зараз, винуваті жінки-відьми. Цю ж версію підтримав і відомий італійський фотограф-етнограф Франко Пінна.
Він двічі у 1950-х роках побував у Колобраро зі своєю знімальною трупою, зробив фото "найнебезпечнішої відьми", і залишив свідчення про різні негаразди, які траплялися з ним та його співробітниками під час роботи.

Так чи інакше, але у Колобраро дійсно мало хто їздить з доброї волі. Особливо бояться це робити мешканці сусідніх міст. А ті, хто має балкони чи тераси, що виходять у бік "міста-невдахи", виставляють на них "обереги" у вигляді, скажімо, рогів тварин, які нібито допомагають від невезіння.

Подейкують, що машини жителів Колобраро навіть не штрафує дорожня поліція, боячись проклять мешканців "того самого" містечка.

А самі мешканці Колобраро, передусім мер Андреа Бернардо, сміються з забобонних сусідів. Більше того: вони вирішили, що "дурна слава" - непоганий привід робити на цьому гроші.

Власне, завдяки ініціативі регіону Базиліката та гранту ЄС тепер тут діє проект "Колобраро - магічна та фантастична місцина". Тепер тут можна відвідати літній фестиваль: весь серпень у містечку проходитимуть театралізовані дійства, побудовані на грі світла й тіні на замковій скелі.

А також тут можна придбати різного роду амулети або оригінальні поштові картки – на яких містечко зображене на тлі привидів або смерчів. Ініціатива має успіх: від її початку у 2011 році кількість туристів у Колобраро зросла удвічі, повідомляють італійські ЗМІ.

Реклама:

Головне сьогодні