20% вагітних жінок піддавалися дискримінації з боку роботодавця

— 16 серпня 2013, 09:52

Про це у програмі "Соціальний статус - Ваші права і пільги" на телеканалі Tonis повідомила представник спільного проекту Європейського Союзу і Ліги соціальних працівників України "Знову до роботи" Наталія Кравченко, яку цитує Інтерфакс.

"Роботодавці неохоче беруть молодих жінок на роботу і часто примушують до звільнення, коли дізнаються про їх вагітність", - сказала вона, посилаючись на результати анкетування, проведеного в рамках проекту.

За словами Наталії Кравченко, захистити права декретниць покликані прийняті 1 липня цього року зміни до пенсійного законодавства, зараховувати декретну відпустку до страхового стажу та зобов'язують роботодавців платити державі 33,2% єдиного соціального внеску в цей період. Однак, на її думку, розраховувати на позитивну реакцію бізнесу в даному випадку складно, оскільки "податок на вагітних" може змусити частину роботодавців піти в тінь.

"Скажіть, який роботодавець за власним бажанням буде віддавати такі гроші?", - сказала Наталія Кравченко.

За її прогнозами, новий норматив з часом зазнає змін, але зараз важко сказати, що і як необхідно змінювати. "Ми ще не бачимо прямих наслідків: перші страхові внески роботодавці повинні платити в кінці серпня. І тоді ми дізнаємося, які будуть надходження до держбюджету, і наскільки ефективні ці нововведення", - пояснила вона.

За її інформацією, анкетування серед працівниць, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною, показало, що жінки з середньою освітою не поспішають після декрету повертатися на роботу, а збираються народжувати другу дитину.

"В основному, це пов'язано з тим, що держава надає велику допомогу при народженні дитини", - сказала Наталія Кравченко. Що стосується жінок з вищою освітою, то, як правило, вони більш впевнено почувають себе на ринку праці і вважають, що зможуть повернутися на своє робоче місце, оскільки знають свої права.

"Наші дослідження показують, що в цілому в Україні все ще існує тенденція дострокового повернення батьків з декретної відпустки. Зараз мало хто залишається у відпустці цілих три роки. Причини різні. Більше 50% - це матеріальне становище. Крім того, люди бояться втратити кваліфікацію або робоче місце ", - пояснила експерт.

Реклама:

Головне сьогодні