Літаючи на літаках, туристи найбільше шкодять природі

— 20 серпня 2013, 14:01

Таке з'ясував Центр міжнародних досліджень клімату та довкілля в Осло (CICERO), пише Deutsche Welle.

"На них припадає 90 відсотків шкідливого впливу від туристичних подорожей", - зазначається у новому дослідженні норвезького центру. Кожен авіапасажир за один переліт на велику відстань забруднює навколишнє середовище, як автомобіліст за два місяці.

Автори дослідження стверджують: німецькі туристи створюють найбільше навантаження на природу. За рахунок дальніх авіаперельотів. Вони, за даними CICERO, подорожують у п'ять разів активніше, ніж середньостатистичний мешканець планети. Навіть якщо китайці вже посунули їх з п'єдесталу чемпіонів світу з туризму. Причому екологів особливо непокоїть заможний прошарок німців.

"Найбагатші десять відсотків німців становлять до 20 відсотків шкоди клімату на Землі, спричиненого туризмом взагалі", - стверджують вчені з Норвегії.

"Автомобіль – це найулюбленіший вид транспорту німців із великим відривом. І так вже багато років", - говорить Дерте Баєр, викладачка фаху "використання ландшафтів та захист довкілля" в Вищій школі ощадливого розвитку.

"Далі йде літак", - додає вона. І лише на третьому та четвертому місцях, із великим відривом, йдуть автобус та залізниця. І це при тому, що сучасні туристичні автобуси – найбільш екологічний засіб пересування.

Дуже шкодять екології й морські навколосвітні подорожі, які так люблять мешканці Німеччини. Хоча круїзи, здавалося б, становлять лише 0,5 відсотків водних перевезень. Це питання зацікавило вже й німецьку спілку захисників довкілля NABU.

"Ми дослідили кораблі, які мають з'явитися на ринку до 2016 року або вже використовуються, - пояснює представник спілки Дітмар Еліґер. - Наш висновок: дуже небагато виробників інвестують у екологічну вихлопну техніку".

Тим часом вже багато турагенцій переключилися на так званий "ощадливий", тобто екологічний туризм. Такі послуги рекламує, наприклад, Німецька залізниця.

"Під цим мається на увазі не занудний еко-туризм", - підкреслила Дерте Баєр. Зокрема, є доволі цікаві пропозиції закордонних подорожей, у тому числі класу люкс, але за екологічною концепцією. Слід зауважити, що такі тури можна замовляти вже близько двадцяти років, однак вони як були, так і залишаються не дуже затребуваними.

"Найбільш екологічний туризм, напевно, - це ходити пішки або їхати на велосипеді, - каже Дітмар Еліґер з NABU. - Літати – дуже шкідливо для природи".

Отже, на думку еколога, слід уникати таких далеких авіаподорожей із коротким перебуванням, як, наприклад, подовжений вікенд у Нью-Йорку.

Реклама:

Головне сьогодні