Україна стане ключовим виробником генетично-модифікованих культур у Європі?

— 23 серпня 2013, 13:54

Так вважають аналітики Da Vinci AG. У своєму останньому економічному прогнозі Ukrainian Economic Trends Forecast вони вказують на те, що ЄС продовжить політику стримування виробництва продукції з ГМО, а оскільки виробники зацікавлені розвивати цей напрямок, то шукатимуть нові площі під посіви генетично модифікованих культур в інших країнах, зокрема і в Україні, повідомляє Deutsche Welle.

Аналітики посилаються на підвищений інтерес до України міжнародних компаній DuPont та Monsanto, які займаються, зокрема, і розробками генетично модифікованих культур. Ці компанії мають намір інвестувати в будівництво насіннєвих заводів на території України.

"Інтерес дійсно є у інвесторів, але вони зацікавлені вирощувати не ГМО, а прості гібриди насіння. Втім, у майбутньому може щось змінитися", - не виключає технічний радник при Міністерстві аграрної політики та продовольства України Анрі Барнабо.

Скептично перспективу "буму" виробництва ГМО в Україні оцінює директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа. Експерт наголошує, що українське законодавство щодо вирощування рослин з ГМО заскорузле і серйозно гальмує розвиток цього сегменту. Тож, за словами Лапи, очікувати підвищеного інтересу інвесторів до виробництва ГМО-продукції в Україні не варто.

При цьому українські аграрні господарства не проти вирощування культур з ГМО, адже окремі такі сорти стійкі до шкідників чи посух та надають конкурентні переваги, каже Володимир Лапа.

Саме інтерес фермерів до продукції з ГМО міг би активізувати законодавчі ініціативи щодо легалізації її виробництва.

Утім, наслідки для здоров'я після вживання генно-модифікованих організмів мають найбільше турбувати українців, адже допоки вчені точно не встановили, наскільки ГМО-продукція впливає на людину, наголошують прихильники органічного руху.

Попри застереження вчених, українці не надто цим переймаються. Як повідомляє портал Organic-news, українці не підтримали світовий марш проти біотехнологічних компаній, які виробляють ГМО-продукцію, що проходив навесні цього року.

Реклама:

Головне сьогодні