Сумнівні друзі у Facebook можуть вплинути на кредитну репутацію клієнта

— 28 серпня 2013, 10:29

Дякуючи новій технології, деякі кредитори стали перевіряти платоспроможність потенційного позичальника, спостерігаючи за його друзями. А конкретно за тим, як вони "гасили" свої борги, пише The Daily Mail.

Технологічні старт-апи, такі як Lenddo, перевіряють чи є серед друзів клієнта такі, хто не зміг виплатити кредит.

"Виявляється, люди дійсно добре знають, хто заслуговує на довіру і є надійним", - каже Джефф Стюарт, співзасновник і генеральний директор Lenddo.

Традиційні кредитори, такі як банки, покладаються на офіційні кредитні бали, що базуються на історії виплат.

Між тим, нові кредитори вважають, що соціальні зв'язки можуть також стати гарним індикатором кредитоспроможності людини.

Після швидкого пошуку, Lenddo визначає чи є у позичальника такі друзі на Facebook, які затримували виплати по кредиту. Якщо такі знаходяться, кредитори уже з меншою вірогідністю запропонують кредитну лінію. Ситуація погіршиться ще більше, якщо правопорушником виявиться друг, з яким замовник регулярно контактує.

Ще одна німецька компанія Kreditech, використовує рахунки eBay, Amazon і Facebook, щоб перевірити ризики при наданні кредиту.

За словами представника інтернет-сервісу Kabbage, який пропонує грошові кредити для малого бізнесу, через соціальні мережі набагато швидше і простіше отримати дані про потенційного позичальника.

Між тим, у нового метода є і свої критики. Так, за словами Джона Ульцхеймера, кредитного експерта CreditSesame.com, друзі у Facebook не обов'язково відображають чи позичальник виплатить кредит у зазначений термін.

"На мій погляд, використання соціальних медіа для оцінки платоспроможності, є трохи небезпечним", - каже він.

Реклама:

Головне сьогодні