В Україні використовують цукрозамінники, заборонені за кордоном - ЗМІ

451
10 вересня 2013

Чотири з них частково або повністю заборонені до використання в розвинених країнах, повідомляє Коммерсант-Украина.

Про це заявили експерти аналітичної компанії Da Vinci AG. У США заборонена Цикламова кислота (позначається E952), у Великобританії - ацесульфам калію (Е950; за винятком безалкогольних напоїв). Також у ряді розвинених країн введені обмеження на використання аспартама (Е951) і сахарину (Е954), на продукти наноситься спеціальне маркування або забороняється використання Е951 при виробництві продуктів, які проходять термічну обробку.

Всі ці речовини в Україні дозволені за умови дотримання допустимих дозувань.

Реклама:

Зазначені цукрозамінники використовуються при виготовленні таких видів продуктів, як безалкогольні напої, кондитерські вироби, плодоовочеві консерви, джеми, желе, жувальна гумка, соуси, десерти на кисломолочної основі.

"Якщо в ряді країн були проведені дослідження, і за їх результатами було доведено, що зазначені підсолоджувачі негативно впливають на здоров'я людей, чому ми повинні використовувати їх в Україні?" - зазначив керуючий партнер Da Vinci AG Андрій Колпаков.

Він додав, що в Україні заборонено використовувати харчові добавки, якщо це не є технологічною необхідністю при виробництві продукту.

"Але не всі виробники дотримуються цих норм. Наприклад, в пакетиках кава "три в одному" під торговою маркою "Премія" торгового оператора Fozzy Group використовується цукор, а в пакетиках з кавою Nestle - і цукор, і цукрозамінник. У другому випадку застосування харчової добавки не є технологічною необхідністю", - відзначає Колпаков. Він додав, що в Україні необхідно ввести єдиний документ, який би регулював обіг харчових добавок і норми їх використання з урахуванням досвіду розвинених країн.

Обмежити використання цукрозамінників в харчовій і переробній промисловості раніше пропонували виробники цукру. У квітні цього року їх ініціативу підтримало Міністерство аграрної політики. Більш кардинальне рішення запропонував член комітету Верховної ради з питань аграрної політики і земельних відносин Геннадій Бобов, який ще нещодавно очолював цукрову компанію "Панда". Всі ці ініціативи повинні були підтримати виробництво цукру в країні, адже в останні роки спостерігається його перевиробництво.

В Україну щорічно імпортується така кількість цукрозамінників, яка еквівалентна приблизно 300 тис. т цукру, кажуть в компанії Da Vinci AG з посиланням на дані учасників ринку.

Реклама:

"І темпи споживання цукрозамінників в останні роки зростають", - зазначив пан Колпаков. За словами директора Da Vinci AG Анатолія Бароніна, використання підсолоджувачів в продуктах пояснюється їх дешевизною порівняно з цукром.

"Цукрозамінники солодше цукру в кілька разів, що в кінцевому підсумку робить їх більш дешевим продуктом. Наприклад, вартість аспартама становить 16-30 доларів США за кілограм. Водночас кілограм аспартама замінює 160-200 кг цукру", - каже Баронін.

Учасники ринку зазначають, що заборона цукрозамінника обмежить людей у виборі низькокалорійних продуктів.

"Скажіть, цукор - це корисний продукт для організму людини? У своїх пакетиках кава "три в одному" ми використовуємо цукрозамінник як невелику добавку до натурального цукру. Частка добавки мінімальна і ніяк не може впливати на здоров'я людини. Якщо використовувати тільки цукор, вага пакетика кавового міксу значно збільшиться", - відзначає директор з корпоративних питань компанії Nestle в Україні і Молдові Геннадій Радченко.

За його словами, заборона використання цукрозамінника призведе до подорожчання продукту. "Ми використовуємо цукрозамінники в напоях для діабетиків, зокрема в Coca - Cola Light. Відповідно, вважаємо, що ці ініціативи обмежують права людей у виборі низькокалорійних напоїв і продуктів без вмісту цукру", - пояснювала раніше прес-секретар "Кока -Кола Беверіджиз Україна" Наталія Нікітіна.



Реклама: