Німці поділяться досвідом облаштування велосипедних доріжок в столиці

— 16 вересня 2013, 13:11

У місті бракує велодоріжок, велосипедних смуг, вказівників та велопарковок, констатують в Асоціації велосипедистів Києва, яких цитує Deutsche Welle.

Дві єдині столичні велодоріжки проходять через один із густонаселених мікрорайонів Києва "Позняки", але й нею їхати на велосипеді незручно, скаржаться велосипедисти.

"Ці доріжки з нікуди в нікуди. Вони проходять навколо мікрорайону вздовж шосе, коли є потреба їздити в самому мікрорайоні, до метро, до парку, до будинку. Посеред велодоріжки стоять ятки з харчами і їхні власники увесь час сваряться з велосипедистами", - поділилася враженнями від київських велодоріжкок Наталя Тулюлюк, з компанії "Веловуйки", яка організовує велосипедні подорожі Україною.

Аби зробити велоінфрастурктуру для киян зручнішою, вирішили звернутись до німецького досвіду. На замовлення Асоціації велосипедистів Києва експерти німецької компанії VerkehrsConsult Dresden-Berlin GmbH (VCDB) розробили для жителів мікрорайону "Позняки" проект із вдосконалення існуючих велодоріжок. Проект назвали "Старт".

"Німці почали розвивати свою велоінфраструктуру не так давно, і тому їхні стандарти підходять нам більше, ніж голландські чи данські", - розповіла представниця Асоціації велосипедистів Києва Ірина Бондаренко.

За її словами, потрібні велосипедні маршрути часто не співпадають з велодоріжками, які вже існують. Тому німецькі експерти разом з українськими волонтерами-велосипедистами сідали на велосипед і їздили мікрорайоном, аби на практиці зрозуміти, де саме потрібно змінити інфраструктуру.

"Це інший, системний підхід, аніж просто прокладати велодоріжку по тротуару уздовж дороги. Ми сподіваємось, що українські проектанти візьмуть його до уваги", - каже Бондаренко.

Німецькі експерти з’ясували, що в Дарницькому районі Києва, де розташований мікрорайон "Позняки", потрібно побудувати понад 113 кілометрів шляхів, адаптованих для безпечного та комфортного руху велосипедистів.

Окрім цього, слід встановити велосипедні дороговкази та світлофори для велосипедистів. Також німецькі експерти порадили більше пропагувати "веломобільність" серед киян.

Скільки коштує реалізація такого проекту ще не підраховано. Наразі представники київської влади готові ознайомитися з проектом "Старт". Як повідомляє сайт КМДА, його презентація запланована на 18 вересня, після чого ухвалять рішення про фінансову підтримку проекту.

Реклама:

Головне сьогодні