Букерівську премію вручатимуть всім, хто пише англійською

— 23 вересня 2013, 15:15

Згідно з нинішнім регламентом, премію може отримати лише письменник, що представляє одну з країн Британської Співдружності націй, Ірландію чи Зімбабве, пише Korydor.in.ua.

"Ми стираємо географічні та державні кордони", - каже голова фонду Букерівської премії Джонатан Тейлор. У зверненні фонду йдеться, що тепер лауреатом премії може стати "будь-який автор, що пише англійською, незалежно від того, чи він із Чикаго, Шеффілда чи Шанхая".

За словами керівників фонду, це рішення було непростим, а консультації з літераторами та видавцями тривали з 2011 року. Спершу організатори мали на меті запровадити окрему премію для письменників зі Сполучених Штатів Америки, утім, згодом вирішили, що це може зашкодити премії.

Скасування територіальних обмежень викликало бурхливу реакцію: хтось із письменників радо прийняв нововведення, інші поставилися до цього рішення скептично. Так, Антонія С’юзен Баєтт, що отримала премію 1990 року, вважає, що тепер буде неможливо кваліфіковано оцінити твори всіх номінантів: у суддів банально бракуватиме на це часу.

Реклама:

Головне сьогодні