Дитина потребує і маму, і тата для нормального розвитку - психолог

— 25 вересня 2013, 12:19

Поки ж домінує стереотип, що саме мама повинна займатися дітьми, а батько має заробляти гроші, зазначає Радіо Свобода.

"Якою б не була дитина, мама завжди готова пробачити, батько – більш вимогливий, він виставляє якісь умови дитині, він оплот не тільки сили, але і порядку, дисципліни", - каже заступник директора луганського обласного центру для сім’ї, дітей та молоді Ніна Циган.

Крім того, за спостереженнями соціального педагога, координатора благодійного фонду "Підліток" Олексія Мурашкевича, на стежину правопорушень стають саме ті хлопці й дівчата, які не мали достатньої уваги у сім’ї.

"Просто відсутня увага з боку значимого дорослого. Відповідно цю увагу можна шукати десь на стороні: на вулиці, в кримінальних компаніях або ще десь", – пояснює Мурашкевич.

Психологи радять татам, які прийшли з роботи, втомилися і намагаються зняти стрес біля телевізора, знайти відраду й відпочинок у спілкуванні зі своєю дитиною.

"Якщо до вас підійшла ваша дитина і вимагає уваги, то всі свої справи потрібно відкласти і приділити увагу дитині. Якщо ви раз не приділити уваги, або якщо він підійшов з питанням, а ви не відповіли, другий раз не відповіли, він знайде, де йому зможуть відповісти. Йому можуть відповісти на вулиці, в поганій компанії", – зазначає Ніна Циган.

Педагог також рекомендує не забувати, що діти копіюють поведінку батьків. Якщо тато реалізовує свою домінуючу роль у родині лайкою, приниженням, а то й силою, то травмована цим дитина, ставши дорослим, буде підсвідомо наслідувати цей тип поведінки у своїй родині.

Загалом же, незважаючи на всі негативні факти у суспільстві, фахівець вважає, що зараз чоловіки більше приділяють увагу своїм дітям. На її думку, батьківство стало відповідальнішим. Народжувати стали пізніше. Нерідко люди живуть разом, а вже після цього вирішують завести дітей, зауважує фахівець.

Головне ж, між батьками має бути одна лінія у вихованні, і якщо є якісь розбіжності, то їх потрібно вирішувати не на очах у дитини.

Реклама:

Головне сьогодні