Жінки вираховують потенційну суперницю за запахом - вчені

— 25 вересня 2013, 15:50

Про це свідчать дані нового дослідження, проведеного дослідниками з університету Флориди (Florida State University), яких цитують Вести.ru.

В ході експерименту, вчені розділили учасниць експерименту на дві групи та видали їм футболки. Дівчата з однієї групи, носили їх на 13-й-15-й дні менструального циклу (тобто в період, коли вони могли зачати дитину з найбільшою ймовірністю), інші - з 20-го по 22-й день циклу (фертильність, відповідно, була низькою).

На час експерименту їх попросили відмовитися від паління, сексу, парфумів, дезодорантів, гелів і шампунів з яскраво вираженими ароматами, а також їжі, на кшталт часнику або спаржі, що породжує специфічні запахи.

Пізніше вчені попросили інших учасниць дослідження понюхати зібрані предмети одягу і розповісти про їх власників (тестовані жінки не знали про умови експерименту).

До і після цієї перевірки представниці прекрасної статі здавали кров, щоб дослідники могли визначити їх рівень гормону тестостерону.

Виявилося, що, лише вдихнувши чужий аромат, жінки, самі того не підозрюючи, визначили фертильність дівчат, які носили футболки. Про це вченим розповів той самий рівень тестостерону.

Якщо прекрасна стать відчувала запах жінки, готової до зачаття, то вміст гормону в крові збільшувався. Якщо ж предмет одягу носила дівчина з низькою фертильністю, то рівень тестостерону "нюхачів" значно знижувався.

"Добре відомо, що тестостерон впливає на поведінку: він пов'язаний з агресивністю і суперництвом, - відзначає провідний автор роботи доктор Джон Менер (Jon Maner ). - На основі отриманих даних ми робимо висновок, що жінки, відчувши запах овуляції, стають більш ворожими, в них прокидається дух суперництва".

"Овуляція діє на людей навіть сильніше, ніж ми звикли припускати, - додає Менер. - Як правило, ми навіть не замислюємося про це. Є підтвердження того, що запах фертильної жінки здається чоловікам більш привабливим. Але, як виявляється, він не просто подобається, а й впливає на гормональний рівень, змінює поведінку людини".

Чоловічий запах також відіграє важливу роль для жінок. Нещодавно дослідники з Великобританії з'ясували, що представниці прекрасної статі орієнтуються на запах поту потенційних наречених.

Реклама:

Головне сьогодні