"Сірий кардинал" Femen, або Жорстокий чоловік, який стоїть за топлес-протестами

У Європі спалахнув новий скандал навколо українського жіночого руху Femen. Цього разу його жертвами стали не політики чи відомі люди, а самі "секстримістки". Дівчат, які пропагують фемінізм, звинувачують у подвійних стандартах. Виявилося, що "татком" жіночого руху є чоловік, який "смикає дівчат за ниточки", та ще й дозволяє собі жорстоке ставлення до них.

Скандал спалахнув після прем’єри документального фільму "Україна не бордель" австралійської режисерки Кітті Грін, в якому розповідається історія створення Femen. Щоб зняти свій фільм, режисерка рік жила з активістками Femen у крихітній київській квартирі.

Цього тижня її фільм було показано на 70-му Венеціанському кінофестивалі. Одразу після прем’єри у світовій пресі з’явилися обурливі коментарі: яким чином Femen може захищати права жінок, перебуваючи під впливом жорстокого чоловіка? І чи не є, таким чином, акції дівчат – лише піар-діяльністю на благо прихованих цілей її покровителів?

Так, британська газета The Independent пише, що, згідно з матеріалами фільму, засновником руху є Віктор Святський, якого дівчата називали своїм консультантом або "політологом".

Тим не менше Кітті Грін показує, що Святський - не просто прихильник Femen, але його засновник і "сірий кардинал".

"Це його рух і саме він підбирав дівчат. Він підбирав найгарніших дівчаток, з їхніми обличчями на обкладинках краще продаються газети. Це стало їх іміджем, таким чином вони просували свій бренд", - розповіла режисерка.

Вона також показує, як Святський посилав активісток Femen на одну з найстрашніших місій в Білорусі, де їх було арештовано агентами спецслужб, роздягнено, принижено і кинуто у лісі неподалік від українського кордону.

Femen. Протест біля Софії Київської

У цій поїздці дівчат супроводжувала Кітті Грін. Вона каже, що зняте нею відео було вкрадено органами КДБ, як і її саму. Режисерка провела "в неволі близько восьми годин", а потім її депортували до Литви.

У своєму фільмі Кітті Грін віддає належне організаційним здібностям і харизмі Святського, але ставить питання його впливу на діяльність руху.

"Він буває дійсно жахливим, але він страшенно розумний", - розповідає режисерка про Святського, який також дав інтерв'ю на камеру в її фільмі.

Лише згодом Кітті Грін починає здогадуватися, що саме Святський смикає дівчат "за ниточки", залишаючись за лаштунками руху.

"Ви не зможете знати його, поки не потрапите у коло наближених. Він і є Femen", - розповідає Кітті Грін.

Femen атакує голову РПЦ Кіріла

Показати цього чоловіка у фільмі стало справою честі для режисерки: "Святський абсолютно жахливо поводився з дівчатами. Він кричав на них і називав їх суками".

Коли ж засновник Femen нарешті погодився говорити на камеру, він став виправдовувати свою роль в організації і визнав парадокс: "патріарх" працює у феміністській групі протесту.

"Ці дівчата слабкі. Вони не мають сили характеру. Вони навіть не мають бажання бути сильним. Замість цього вони демонструють покірність, безхарактерність, непунктуальність та багато інших речей, які не дозволяють їм стати політичними активістами. Це ті якості, яким доводилося їх вчити", - каже Святський у фільмі.

Він наполягає, що його вплив на групу - позитивний. Однак, коли режисера прямо запитала Святського, чи він заснував Femen, щоб "отримати дівчаток", він відповідає: "Можливо, і так, десь в підсвідомості".

Femen. Протест у Соборі Паризької Богоматері

Одна з активісток Femen у фільмі також описує стосунки між дівчатами і засновником руху порівнянням про "стокгольмський синдром", коли заручники починають відчувати симпатію до своїх викрадачів.

"Ми психологічно залежні від нього, і навіть якщо ми знаємо і розуміємо, що ми могли б зробити це самі, без його допомоги, це психологічна залежність" , - каже вона.

Femen. Протест на даху Газпрома

Після виходу фільму і хвилі обурення у світовій пресі з приводу подвійних стандартів Femen, її учасниця Інна Шевченко написала статтю у The Guardian.

Вона стверджує, що Святський не був засновником феміністського руху і не є автором її ідеології та стратегії топлес-мітингів.

"Він був частиною руху. Він був його лідером певний час назад. Ця історія (у фільмі) не стільки про те, як народився рух. Це, швидше, історія того, як почалася боротьба", - пише Шевченко.

Дівчина запевняє, що Femen був створений групою київських студенток. За її словами, цей рух виник у культурі, де "жінки слухаються чоловіків, де чоловіки приймають рішення, а жінки їх виконують, де чоловіки домінують, а жінки визнають це панування".

"І це пояснює, чому Святський зміг стати лідером у Femen. Після того, як Femen став відомим рухом в Україні, його прихильник Святський взяв під свій контроль нашу команду. Чому і як він міг так вчинити? Тому що він - чоловік. Історія, описана у фільмі – зокрема, самим Святським - демонструє ніщо інше, ніж патріархат. Він сам уособлює сексизм, чоловіче домінування і пригнічення жінок", - пише Шевченко.

Femen пиляє хрест жертвам політичних репресій у Києва недалеко від Жовтневого палацу

Вона стверджує, що була шокована словами Святського про те, що він є батьком Femen.

"Я була здивована, чому у нас раптом з’явився батько? І куди поділася матір? Народившись в країні, в якій про фемінізм нічого не було відомо, в кращих традиціях патріархального суспільства, ми просто прийняли факт контролю чоловіка над нами. Ми прийняли це, тому що не знали, як протистояти і боротися з цим. З цього моменту я зрозуміла, що патріархат не був десь далеко. Він був прямо перед нами, в офісі Femen. І наша глобальна боротьба з патріархатом почався з боротьби в нашому власному житті", - пише Шевченко.

Саме тоді учасниці Femen вирішили виїхати з України у Францію, "щоб побудувати новий Femen", стверджує дівчина.

"Це був Femen, в якому жінки вирішили слідувати своїй власній ідеї, а не чужим вимогам. Рік тому я почала все з початку з новими колегами з Франції, Німеччини, Іспанії, Бельгії, Швеції, Канади, Мексики, Нідерландів та Тунісу. Боротьба Femen, як і раніше, включає чоловіків - тих, хто підтримує нас, але не домінує. На відміну від Святського, від якого ми вирвалися на свободу", - пише вона.

Femen. Протест проти Євро-2012

Втім, факти, викладені Шевченко дещо не співпадають. Як відомо, виїзд дівчат з Femen до Франції відбувся рік тому – 19 вересня 2012 року жіночий рух відкрив офіс у центрі Парижа. А 8 липня 2013 року Інна Шевченко отримала політичний притулок у Франції.

Віктор Святський після побиття у серпні. Скрін-шот з відео ТСН

Натомість Femen неодноразово повідомляли, що Святського було кілька разів сильно побито спецслужбами в Україні. Останні випадки сталися цього літа – 25 липня і 18 серпня. Тоді про розрив зі Святським ніщо не говорило – у своїх прес-релізах дівчата називали його своїм консультантом і політологом.

"Жіночий рух Femen впевнено заявляє, що сьогоднішнє замах на вбивство близького до організації політолога є виключно бандитсько-державним актом залякування активісток напередодні священного зльоту пострадянських диктаторів, очолюваного КГБістами у рясі", - повідомляли, зокрема, у Femen.

25 липня, коли дівчата повідомляли про побиття Святського, біля нього сиділа Олександра Шевченко, про що свідчить відео ТСН.

Усі фото - з офіційного сайту Femen

Реклама:

Головне сьогодні