На європейських пачках цигарок з'являться "жахливі" картинки

— 9 жовтня 2013, 08:49

Зокрема 65 відсотків поверхні упаковки займатимуть потворні фото органів, уражених хворобами, що зумовлює паління, а також написами на кшталт "паління вбиває", пише Deutshe Welle.

Таким чином європарламентарі сподіваються застерегти від паління передусім європейську молодь. З цією метою ухвалений закон передбачає також заборону використання у цигарках таких ароматичних речовин та додатків, як ментол, ваніль чи шоколад.

Більш суворі приписи заплановані також і для популярних у деяких країнах ЄС так званих "електронних" цигарок. Їхніх виробників можуть примусити оприлюднювати склад рідини з умістом нікотину, яка застосовується в таких цигарках.

За даними німецького інформаційного агентства dpa, тепер мають початися перемовини з урядами країн ЄС щодо деталей нових приписів, які зможуть вступити в силу не раніше, ніж за два роки.

Тютюнова промисловість Євросоюзу побоюється жахливих наслідків нововведень, зокрема, скорочення тисяч робочих місць у галузі. На думку Ронена Беррі з British American Tobacco, ухвалені Європарламентом заходи надмірні. Він припустив, що ментолові цигарки все одно знайдуть шлях на чорний ринок, а доступ до них для підлітків та молоді стане ще простішим.

ВІДЕО ДНЯ

Міністри охорони здоров'я 16 країн Євросоюзу натомість безпосередньо перед голосуванням одностайно закликали Європарламент ухвалити закон, нагадавши, що "тютюн залишається у ЄС найважливішою причиною хвороб, яких можна було б уникнути, і зумовлює смерть близько 700 тисяч громадян Євросоюзу щороку".

Зазначимо, в українському МОЗ також готуються до нових ілюстрацій для пачок сигарет, що попереджають про шкоду паління. За словами екс-міністра Микола Поліщук зазначив: "Ми хочемо ще більше скоротити кількість курців, а ті, хто поки що не може кинути, щоб рідше виймали сигарету з кишені й рідше курили".

Реклама:

Головне сьогодні