Курс про Шевченка не обов’язковий, його проводять за гроші вузу – проректор Університету Шевченка

— 14 жовтня 2013, 18:05

Про це у коментарі "Українській правді. Життя" розповів проректор з науково-педагогічної роботи Національного Університету ім.Шевченка Володимир Бугров.

"Пряма дія" трохи запізналася. Цей курс був у плані заходів підготовки та відзначення 200-річчя до дня народження Тараса Шевченка. І цей план заходів був затверджений ще минулого року. У ньому було передбачено якраз формування такого курсу, який би по-новому, а не по-школярськи дозволив подивитись на Шевченка нашим студентам", - пояснив Бугров.

За його словами цей курс складається з 5 лекції по 2 години кожна. Їхнє відвідування не є обов’язковим. Але, наприклад, фізичний факультет, оголошення якого було сфотографовано "Прямою дією", вирішив зробити відвідування лекцій курсу обов’язковим.

Оголошення на фізичному факультеті. Він вирішив зробити цей курс обов'язковим для своїх студентів

"Оскільки це – Університет Шевченка і це ювілейний рік, цей курс ми вводимо одноразово на цей рік для всіх студентів за свій рахунок, тобто за рахунок коштів університету. І фізичний факультет (а це його 200 аудиторія, яка на афіші) вирішив, що оскільки їхні студенти - природничники, і про Шевченка вони могли не вчити, то варто ввести обов’язове відвідування", - пояснив проректор.

[L]На запитання, чому тоді у вузу немає постійного такого курсу, Бугров відповів: "Бо ми вважали, що до нас йдуть найрозумніші студенти, які все це мали б зі школи знати. Але шквал публікацій і опитування показали, що шкільна освіта в Україні погіршується. Ми вирішили, що не зайве буде в ювілейний рік нагадати студентам про Шевченка".

На запитання, чи користуються ці лекції популярністю серед студентів, проректор відповів, що "не може бути так, аби він був популярним серед всіх".

"Але, наприклад, факультет психології просить провести цей курс для деяких аспірантів", - додав Володимир Бугров.

Лекції курсу читають викладачі кафедри історії української літератури та шевченкознавства вузу.

Як зазначається на сайті вузу, теми лекцій цього оспеціалізованого курсу є такими: "Творча біографія Шевченка як приклад реалізації геніальної особистості", "Особливості націософської концепції Шевченка", "Аксіологічні засади творчості Шевченка", "Екзистенційно-етичні мотиви у творчості Шевченка", "Світова велич Шевченка: феномен поет у контексті світової культури".

Як повідомлялось раніше, студенти Київського національного університету Шевченка скаржаться на введення примусового курсу про Тараса Шевченка.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні