Італійці рятуються від кризи натуральним обміном

— 18 жовтня 2013, 10:09

Деякі з них спеціалізовані, приміром, присвячені лише одягу чи аудіопродукції. Але є також багато універсальних, пише Deutshe Welle.

Їхня особливість - відсутність грошового виміру. На деяких порталах діє якась віртуальна умовна одиниця, на інших – немає жодного аналогу грошей. Навіть слова "гроші" або "ціна" вживати небажано.

Таким є, приміром, заснований ще 2006 року сайт з обміну під назвою "Zerorelativo" ("Відносний нуль"). Його гаслом є "Твоя валюта – це твої речі!". До речі, сама назва проекту промовиста. Відносний нуль – тобто те, що для одного має нульову цінність, для іншого може бути чимось привабливим чи навіть необхідним.

На подібних сайтах можна обміняти, приміром, вінтажний капелюх на новий пасок. Або дві книги на банку домашнього джему. Або уроки музики для дитини на побілку квартири. "Міняльників" об'єднує ідея давати друге життя речам, але прийшли вони до неї різними шляхами.

"Я прийшла до ідеї натурального обміну чотири роки тому, і мені дуже подобається, - розповідає 28-річна Вероніка. - До того я була просто "маніячкою" взуття: купувала й купувала без упину. А коли забила мештами дві шафи, й місця новим "відпадним" чоботям там не знайшлося, я замислилася й підрахувала свої "скарби". Там було 142 пари! І мені раптом стало соромно. Відтоді я обміняла добру частину "колекції". І більше не хочу повертатися до бездумного споживання".

"Я обмінююсь насамперед тому, що це просто весело, - ділиться 20-річна Анна, - Крім того, скажу чесно: це чудовий спосіб позбутися невдалих подарунків чи власних "помилок шопінгу".

А Фабріціо через подібний сайт "продає" дари свого саду. "Я мешкаю на Сицилії, і у мене свій сад з чудовими гранатами, айвою, лимонами та пряними травами. Все це часто й охоче міняльники з континентальної Італії обмінюють на речі, які мені потрібні. Приміром, цього року всіляке шкільне знаряддя для сина я отримав в обмін на свої фрукти".

Є й певні складності. Адже "міняльники" живуть по всій Італії. А послуги пошти можуть виявитися дорожчими за самі предмети обміну. Тому "міняльщики" домовляються між собою: скажімо, кілька осіб з Рима кооперуються й відправляють один пакунок у Мілан, поділивши вартість поштового відправлення. Відтак отримувач у Мілані має, взявши свій предмет, роздати інші речі адресатам й створити таку ж посилку для відправки у Рим.

Крім того, існують так звані "мандрівні міняльники". Будь-який зареєстрований користувач, який їде у справах з одного міста до іншого, може вивісити про це оголошення. Він збирає пакунки в одному місті й роздає їх в іншому. Послуга безкоштовна - це жест солідарності.

Реклама:

Головне сьогодні