Американські вчені пересадили жінці обличчя. Відео

— 21 жовтня 2013, 18:02

Він увірвався до її помешкання, побив палицею та облив їдким розчином. Рідина роз’їла понад вісімдесят відсотків шкіри жінки. У 39 років, мати двох дітей, втратила зір і її стало не впізнати, пише Голос Америки.

"Більшість нашого подружнього життя мій чоловік був нормальним. До тієї ночі, коли напав на мене, він ніколи не знущався наді мною ані психологічно, ані словесно, ані фізично", - розповідає вона.

Лікарі у Бостоні три місяці тримали жінку у комі на штучній вентиляції, під час якої зробили їй майже сорок операцій. Навіть у найгірший період Кармен не втрачала надії. "Я думаю, я вижила не без причини. Чим сильнішою я ставала, тим більше допомагала іншим людям, просто даючи приклад. Хоча, звичайно, перші два роки були надзвичайно важкими", - каже Кармен.

Через майже чотири роки після нападу лікарі запропонували Кармен операцію з пересадки обличчя.

Донором стала Шерил Райтер, яка померла у віці 54 років від інфаркту. Жінка стала також донором для інших людей, які отримали її печінку, нирки та шкіру руки.

У лютому цього року, під час сімнадцятигодинної операції, лікарі провели успішну пересадку шкіри Шерил на обличчя Кармен. "Це було так складно, як я і уявляла, – каже Кармен. Але почуття були дуже приємні, і я дуже зраділа. Я почуваюсь добре, і рада, що все закінчилося. Я чекала на це дуже довго. Для мене це неймовірний подарунок, який значно покращив моє життя", - тішиться вона.

Кармен перенесла вже понад 60 операцій. Вона почала трошки бачити одним оком. Лікарі сподіваються, що одного дня пересаджена шкіра остаточно приживеться і тоді вісімдесят відсотків м’язів нового обличчя зможуть запрацювати.

"Я хочу аби люди знали, щоб не сталося у вашому життя, які б перешкоди не виникли, нема нічого такого чого б не можна було подолати. Я щиро в це вірю", – каже Кармен.

Історію своєї трагедії Кармен описала у книжці "Пережити". А свого колишнього чоловіка, якого засудили до довічного ув’язнення, жінка простила. Прощення, каже вона, єдиний шлях у майбутнє.

Пересадка обличчя надзвичайно складна і поки що рідкісна операція. Перша часткова пересадка відбулась у Франції у 2005 році. У Сполучених Штатах таких операцій провели вже сім. Остання відбулась в лютому цього року.

Реклама:

Головне сьогодні