Збільшився ризик зіткнення астероїду із Землею

— 24 жовтня 2013, 14:21

За підсумками спостережень за два тижні вона становить 1 шанс на 9,09 тисячі.

Про це свідчать дані, опубліковані на сайті астероїдного підрозділу НАСА, які цитують РИА Новости.

Спочатку ризик зіткнення оцінювався в 1 шанс на 63 тисячі, проте в минулі вихідні, за результатами спостережень, він був збільшений до 1 шансу на 14 тисяч.

Тепер у вчених є дані 220 спостережень з 8 жовтня, і ймовірність падіння була знову збільшена до 1 шансу на 9,09 тисячі.

Однак ризик зіткнення все одно залишається дуже низьким - ймовірність, що 400-метровий астероїд благополучно мине Землю знизилася на тисячних частки відсотка, з 99,992% до 99,989%.

Астероїд, що отримав індекс "2013 TV135", був виявлений співробітником Кримської обсерваторії Геннадієм Борисовим, який відкрив цей об'єкт за допомогою власного аматорського телескопа під час спостережень у вільний час.

Обчислити орбіту астероїда йому допоміг російський астроном - любитель Тимур Крячко. Потім відкриття було підтверджено російськими обсерваторіями "Ка-Дар" і обсерваторією мережі Майстер в Бурятії, а також астрономами з Італії, Британії та Іспанії.

"Кримський" астероїд отримав найнижчий 1-й клас за Туринською шкалою небезпеки астероїдів. Це означає, що ризику практично немає, проте він все ж ненульовий. Серед відомих астероїдів тільки ще один - "2007 VK184" - має ранг 1 за шкалою. Сила вибуху в разі падіння "2013 TV135" на Землю оцінюється в 2,5 тисячі мегатонн.

Однак подальші спостереження можуть виключити ризик катастрофи. Так у січні 2013 року фахівці НАСА повністю виключили ймовірність зіткнення з Землею астероїда Апофіс, який довгий час був головним символом астероїдної небезпеки, і спочатку мав 4-й клас за Туринською шкалою.

Реклама:

Головне сьогодні