Нобелівську премію з медицини дали за "транспортну систему" клітин

— 7 жовтня 2013, 12:58

Про це у понеділок повідомив Нобелівський Комітет та Каролінський Інститут.

Нобелівська премія з медицини за 2013 рік присуджена американцям Джеймсу Ротману, Ренді Шекману та Томасу Зюдофу "за відкриття механізму регулювання руху везикул – найбільшої транспортної системи наших клітин".

Зліва направо: Джеймс Ротман, Ренді Шекман та Томас Зюдоф

Як зазначається у повідомленні на сайті нобелівської премії, нагороду 2013 року присуджено за розкриття таємниці, як клітини організовують власну транспортну систему.

Кожна клітина є "заводом", виробляє та експортує молекули. Наприклад, інсулін, який виробляється і вивільняється у кров.

Ці молекули транспортуються за межі клітини у маленьких мішечках, які називають везикулами (англ. - vesicles). Всі троє лауреатів цьогорічної премії вивчали молекулярні принципи, які керують процесом доставки цього "вантажу" у правильне місце і в певний час.

Ренді Шекман (США) виявив набір генів, необхідний для транспортування за межі клітини. Джеймс Ротман (США) відкрив протеїновий механізм, який дозволяє везикулами приєднуватись до своєї цілі і доставляти "вантаж". Томас Зюдоф (США) відкрив, як сигнали "інструктують" везикули вивільняти свій вантаж у чітко потрібен момент.

Ці троє лауреати нобелівської премії зробили фундаментальне відкриття у клітинній фізіології – воно мало найбільший вплив на розуміння того, як вантаж доставляється за межі клітини у певний час і в певне місце.

Порушення у цій транспортній системі трапляються під час різних захворювань, у тому числі неврологічних та імунологічних порушень, а також діабету. Без цього механізму регулювання, наші клітини опинись у хаосі, йдеться на сайті найпрестижнішої премії у світі.

У понеділок 7 жовтня почався так званий Нобелівський тиждень. У вівторок, 8 жовтня, будуть оголошені імена лауреатів премії з фізики.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні