Німці і данці найбільше задоволені життям серед європейців

— 7 листопада 2013, 12:03

Про це свідчить дослідження Організації з економічної співпраці та розвитку (OECD), яке цитує Deutsche Welle.

Набагато похмуріші настрої панують натомість у країнах Південної Європи, зафіксували дослідники. Новий звіт про розвиток якості життя в Європі OECD оприлюднила у вівторок, 5 листопада.

Зокрема, у Греції, Італії та Іспанії люди втратили не лише частину заробітків, а й оптимізму. Рівень задоволеності життям у цих країнах із 2007 року знизився на 20 відсотків. Ще більше постраждав рівень довіри людей до влади, йдеться у звіті.

Штефан Вайк із Інституту соціології Лейбніца давно вивчає задоволеність життям у зв´язку з довірою до влади.

Він зафіксував, що серед більшості європейців найспокійніші та найзадоволеніші життям - данці. Звісно, на це впливає високий середній дохід на душу населення, каже Вайк. Але річ не тільки в грошах. За певного рівня добробуту задоволеність життям перестає збільшуватися, навіть якщо доходи продовжують зростати, помітив дослідник у багатьох країнах Європи.

Окрім матеріальних, данський оптимізм має суспільні причини, каже соціолог. "Результати нових досліджень показали: одна з причин цього в тому, що люди більше довіряють владі та владним інституціям", - пояснює він.

Мовляв, тому данці легше пораються і з економічними проблемами: "Ризик втратити роботу в Данії не такий уже й малий. Але люди вірять, що знайдуть нове місце, якщо втратять старе".

Натомість на півдні Європи економічна криза, за оцінками OECD, в перспективі може зневірити людей ще більше.

Насамперед ідеться про високий рівень безробіття серед молоді, застерігає співробітник OECD Пауль Шреєр: "У тому обсязі, в якому молодим людям нині важко інтегруватися на ринок праці, ці країни втрачають людський капітал. Молодь не має можливостей накопичувати досвід і таким чином гірше підготовлена до майбутнього".

Реклама:

Головне сьогодні