Турецьким студентам і студенткам заборонять мешкати разом?

— 15 листопада 2013, 10:23

Принаймні так вважає турецький прем'єр-міністр Реджеп Таїп Ердоган.

"Ніхто не знає, що відбувається у цих квартирах. Можливо, там робляться сумнівні речі. І тоді батьки скаржаться і запитують: куди дивиться держава? Ми як консервативний та демократичний уряд мусимо втрутитися", - заявив Ердоган на одному із заходів його Партії справедливості та прогресу (AKP), якого цитує Deutsche Welle.

Висловлювання Ердогана спричинило нову палку дискусію про те, чи дозволено державі втручатися в приватну сферу своїх громадян.

Так, голова найбільшої опозиційної партії Туреччини - Республіканської народної партії (CHP) - Кемаль Кілічдароглу звинувачує Ердогана у зловживанні демократією. До критики долучився і Націоналістичний рух (MHP). "Прем'єр-міністр однозначно має вибачитися перед невинними студентами та їхніми родинами", - заявив голова партії Девлет Бахчелі.

За повідомленнями ЗМІ, в студентських помешканнях уже відбулись перші поліцейські перевірки. Минулої суботи, 9 листопада, квартиру трьох студенток у турецькому місті Маніса обшукали шестеро співробітників поліції.

ВІДЕО ДНЯ

У студенток якраз були гості чоловічої статі. "Чоловіки та жінки тут мешкають спільно?" - запитали поліцейські. На кожну зі студенток наклали штраф у розмірі близько 32 євро - за "порушення громадського спокою". Тим часом, мер Маніси Абдуррахам Саваш заперечує, що причиною інспекції було спільне проживання в одній квартирі молодих чоловіків з жінками.

Після заяви Ердогана про намір розібратися зі студентами, які співмешкають без шлюбу, віце-прем'єр Бюлент Арінч заспокоїв громадськість, сказавши, що главу уряду неправильно зрозуміли.

Але Ердоган наполіг: "Я саме так сказав і мав на увазі саме це".

У дискусії навколо студентських помешкань Ердогана підтримав міністр внутрішніх справ Муаммер Гюлер. Він заявив, що розглядатиме це питання насамперед у контексті боротьби з тероризмом.

"Наші розслідування показали, що терористичні угруповання використовують зв'язки між студентами чоловічої та жіночої статі, з метою здобуття підтримки в середовищі молоді шкільного та університетського віку", - цитує міністра найбільша турецька газета Hürriyet. Як стверджує Гюлер, на багатьох з цих квартир або переховуються підозрювані у тероризмі, або процвітає проституція.

Проте 21-річна студентка Айбюке Дюндар каже, що це лише привід. "Це вже не вперше, що урядове керівництво цікавиться нашим приватним життям", - розповідає вона Цього разу це зайшло занадто далеко, вважає студентка.

"Нам самим вирішувати, з ким спільно жити. У фантазіях Ердогана всі хлопці та дівчата лише тим і займаються, що святкують секс-вечірки з алкоголем. Та навіть якби саме так і було, це не його справа", - обурюється 21-річна Айбюке.

Реклама:

Головне сьогодні