Молоді українські вчені мають шанс почати кар’єру у Європі

— 29 листопада 2013, 10:41

В рамках оновленої стипендіальної програми ЄС "Marie Curie Actions", що починається з січня 2014 року, молоді вчені отримають доступ до сучасних лабораторій, новітнього обладнання для проведення наукових досліджень та контакти й співпрацю з провідними європейськими науковцями, пише Deutsche Welle.

Програма "Marie Curie Actions" діяла й раніше, однак з наступного року суттєво збільшується її фінансування та можливості підтримки молодих науковців з Європи, зокрема і з України.

Про це розповіла директор Національного інформаційного центру із співробітництва ЄС у сфері науки і технологій Олена Коваль.

"Відкривається світ величезних можливостей для студентів, аспірантів, молодих вчених написати докторську дисертацію, обмінятися досвідом", - зауважила Олена Коваль. Вона підкреслила, що в умовах збіднілої наукової бази у себе на батьківщині, українські вчені матимуть змогу попрацювати у найкращих наукових лабораторіях Європи. "Тепер вчені не досліджують ті теми, які їм пропонує ЄС, а самі вибирають сферу й предмет досліджень", - каже директор інфоцентру.

За словами Коваль, з 11 грудня розпочинаються перші конкурси на отримання наукових стипендій "Marie Curie Actions". Оновлена програма діятиме за чотирма напрямками. Перший - Innovative Training Networks - програма для молодих вчених, які хочуть приєднатися до досліджень у європейських наукових установах.

Другий напрямок програми "Marie Curie Actions" - Individual Fellowships. Це індивідуальні стипендії для молодих дослідників, які, в рамках власного проекту, можуть попрацювати в європейських наукових установах. Третій напрямок - Research and Innovation Staff Exchange – являє собою міжнародну схему обміну науковими кадрами для вирішення глобальних наукових викликів.

Тим, хто вирішить брати участь у програмі "Marie Curie Actions", бажано добре продумати прикладне значення свого проекту. За словами Коваль, тепер ЄС фінансово підтримуватиме тільки ті проекти, результати яких потім можна буде реально втілити в життя або використати у виробництві.

Реклама:

Головне сьогодні