Інтернет розпадається на національні фрагменти - експерт

— 12 грудня 2013, 08:59

Про це заявив головний антивірусний експерт "Лабораторії Касперського" ​​Олександр Гостєв, якого цитує Інтерфакс.

"Глобальний інтернет припиняє своє існування - вже відбувається його фрагментація на національні закриті мережі, - сказав Гостєв. - Його замінить dark-інтернет - тіньовий інтернет, створений кіберзлочинцями - він глобальний і анонімний".

Основною причиною такої фрагментації інтернету, Гостєв назвав нездатність держав вирішити питання інформаційної безпеки на глобальному, міждержавному рівні.

"Цей процес підштовхнули дані, оприлюднені екс-співробітником ЦРУ Едвардом Сноуденом, про те, що Агенція національної безпеки США вела стеження за урядами ряду держав по всьому світ, - вважає Гостєв. - Німеччина вже планує вжити заходів з блокування внутрінімецькиого трафіку бізнесу та держорганів всередині країни".

Раніше повідомлялося, що саме ФРН, а також Бразилія розробили проект резолюції ООН із захисту прав людини в інтернеті. "Ті права, якими людина володіє оффлайн", повинні бути захищені і "онлайн", а саме, - право на приватне життя", - йдеться в документі.

За словами Гостєва, в Росії також опрацьовуються питання "закриття" російського сегменту інтернету.

Проект указу передбачає також, що адміністрація президента, органи виконавчої влади РФ і органи виконавчої влади суб'єктів Федерації повинні підключити свої інформаційні системи і мережі до держсегменту в термін до 31 грудня 2016 року.

При цьому робота цих органів влади в інтернеті повинна здійснюватися через держсегмент, віднесений до числа елементів критичної інформаційної інфраструктури РФ .

Водночас, за оцінкою експерта, в інтернеті будуть активно розвиватися сервіси щодо шифрування даних, забезпечення анонімного доступу в інтернет і т.п.

Крім того, Гостєв припускає, що в 2014 році слід очікувати легалізації кібер-найманців - появи легальних компаній кібер-детективів. За його оцінкою, багато країн і бізнеси не мають можливості підготувати власних фахівців у сфері кібер-акцій як в сфері захисту, так і в ситуації нападу.

Реклама:

Головне сьогодні