Актори драмтеатру під час вистави оголосили, що їм не платять зарплатню

— 23 грудня 2013, 09:54

Актори протестували проти того, що їм уже понад півмісяця затримують зарплату. Вони назвали свій демарш попередженням. Якщо гроші не виплатять у найближчі два дні, в середу деякі працівники театру готові страйкувати, повідомляє Радіо Свобода.

Ініціатором звернення до глядачів став актор Олександр Гуменний. Він разом із дружиною – артисткою балету Черкаського театру – через затримку зарплати ледь зводить кінці з кінцями. Каже, що півмісяця терпляче чекав на виплату кревних.

Актори зізнаються, що нині відчувають повернення кризи 90-х років. Утім, кажуть, у той час як їм та їхнім колегам із лялькового театру, обласної філармонії та інших закладів культури затримують зарплати, обласне керівництво із розмахом проводить відкриття новорічної ялинки. До якого долучають і працівників театру, розповідає акторка Надія Корбут.

"Було особливо образливо, коли 19 грудня на Святого Миколая, нас, акторів, у театральних костюмах виводять на площу. А нам на той момент не платили зарплату вже два тижні. Ми дивимося на прекрасні салюти, на які витрачені гроші. І стоїть акторка, у якої чоловік-актор не має підзаробітку, і каже: "У мене сьогодні дитина залишилася без подарунка, без свята. Святий Миколай нічого не приніс". І ми ж, у принципі, не просимо ніяких великих зарплат. Ми просто говоримо, що нам повинні платити те, на що ми маємо право", – каже вона.

Між тим в обласному управлінні культури повідомили, що заборгованість із зарплати в театрі невелика – усього-на-всього близько місяця. Крім того, виплати також затримують колективам обласної філармонії, театру ляльок, "Черкасиоблкіно" та об’єднанню художніх колективів.

"У них оплата праці іде по незахищеній статті – це госпрозрахунковий заклад. Я думаю, з ними розрахуються цього тижня. Нас попередили, що до 24 грудня вони отримають заробітну плату. Але насправді такої критичної ситуації взагалі немає. Вони не отримали зарплату за кінець листопада та аванс за грудень", – наголосила начальник управління культури Черкаської обласної державної адміністрації Наталія Джура. За її словами, директор Черкаського театру знав про ці обставини. Однак через безконтрольність у колективі закладу склалася така ситуація.

Тим часом, працівники Черкаського театру чекають на свої кревні до вівторка. Якщо ситуація не зміниться, деякі з них готові страйкувати.

Реклама:

Головне сьогодні