Українці найбільше люблять борщ - дослідження

201
23 грудня 2013

Такими є результати дослідження соціологічної групи "Рейтинг".

Згідно з результатами дослідження, найулюбленішою стравою українців є борщ (44%).

До улюблених страв увійшли також вареники з сиром, картоплею та вишнями (18%), шашлик (10%), холодець (7%), котлети (6%) та відбивні (5%), а також інші м’ясні страви (14%). З них найбільш популярними серед українців є: ковбаса, м'ясо по-французьки, смажене і тушковане м'ясо. Крім того, близько 7% вважають своєю улюбленою стравою плов, 4% – печеню. Лише 4% опитаних вважають своєю улюбленою стравою сало.

  Найулюбленішою стравою українців є борщ (44%).Фото tete-a-tete-magazine.fr 

Ще 10% українців полюбляють пельмені, а також різні страви з картоплі, зокрема, пюре (11%) та смажену (8%).

Серед салатів, українці надають перевагу "новорічному" "Олів’є" (11%), "Шубі" (4%). Утім люблять і інші салати (10%), серед яких: овочевий, вінегрет, грецький, крабовий, м’ясний та "Цезар".

Що стосується різних рибних страв, то 10% надає перевагу смаженій, фаршированій і заливній рибі, а також оселедцю та морепродуктам.

Серед випічки і десертів (9%) перевагу надають сирникам, пирогам і пиріжкам, морозиву, сирній запіканці та фруктам. Млинці ж (4%) найбільш популярні з сиром.

 Серед салатів, українці надають перевагу "новорічному" "Олів’є". Фото kuharka.com

Окрім борщу, в числі перших страв українці назвали окрошку (2%), солянку, зелений борщ, бульйон, капусняк, харчо, гороховий суп та розсольник. А серед каш (4%) – гречану, молочну, вівсяну та куліш.

Чоловіки VS Жінки

Зазначимо, що результати дослідження також продемонстрували, що чоловіки тяжіють до "важких" страв: вареників, шашлику, пельменів, смаженої чи запеченої картоплі та сала. Також чоловіки більше за жінок люблять борщ.

Натомість жіноче меню є більш "легким" та значно різноманітнішим: різні салати, картопляне пюре, рибні страви, тушковані або гриль овочі, голубці, каші, суші. Разом з тим, жінкам складно відмовити собі у випічці, десертах чи тортах.

Виявилося, що борщ та "Олів’є" - найпопулярніші страви серед менш забезпечених.

Україномовні полюбляють борщ, а російськомовні - "Олів’є" та шашлик

Що стосується кулінарних вподобань за регіонами, то дослідження засвідчило, що міські мешканці частіше обирають рибні страви, салати, печеню, суші, торти, піцу. Мешканці сіл надають перевагу традиційним стравам – борщу, вареникам, картопляному пюре та холодцю.

 Респонденти, які вважають рідною російську – "Олів’є", інші салати, плов, окрошку, піцу та шашлик. Фото teresva.com

Цікавим є поділ смаків залежно від рідної мови респондента. Так, ті, хто вважають рідною українську мову, частіше серед улюблених страв називають борщ, вареники, холодець, голубці, картоплю.

Респонденти, які вважають рідною російську – "Олів’є", інші салати, плов, окрошку, піцу та шашлик. Опитані, які вважають рідними обидві мови – котлети, смажену картоплю та салат "Шуба".

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Всього було опитано 2000 респондентів.

Українська правда. Життя



powered by lun.ua