Тест

Датські спостерігачі: у Києві ми вивчили три слова – "дякую", "беркут" і "тітушки"

Вже місяць за подіями в Україні пильно спостерігає весь світ. Перебуваючи в буремному морі політичних подій, важко зберігати погляд "незамиленим". Саме тому цікаво почути думку не лише українців по різні боки барикад, але й іноземців, які потрапили до революційного Києва зі спокійної передріздвяної Європи.

Група датських спостерігачів з громадської організації Silba приїхали до української столиці напередодні штурму Майдану. Розраховували побачити лише перевибори на проблемному окрузі №223, натомість потрапили в епіцентр революції, яку запам’ятають надовго.

Зустрілись ми вперше із Софі, Месом та Якобом вночі, на барикадах. Скандинави розпитували про побут євромайдану та загрозу чергового штурму, хотіли побачити і сфотографувати якомога більше. Щиро дивувалися самоорганізації євромайданівців, які, як мурашки, спорудили вдвічі більшу барикаду, ніж знесену "беркутом" напередодні 11 грудня.

Софі та Якоб

До Києва датчани прилетіли за власний кошт і оселилися у друзів і друзів друзів. Переважна більшість з них – студенти і робота спостерігача – волонтерство.

"Що справило на мене найбільше враження? Звичайно, явище Майдану – те, як все тут організовано з нуля. Відчувається дисципліна людей в її кращому прояві. Це дійсно приголомшливо, особливо якщо порівняти демократичний устрій Майдану з недемократичними політичними інститутами в Україні, з усією корупцією і її наслідками", – поділився враженнями Мес Хегард.

"Ви шукаєте проблем? Я вас знімаю на камеру..."

Про корупцію в Україні датські спостерігачі прочитали не з газет. Переконатися в цьому їм довелося в день виборі на "окрузі Пилипишина". Саме тут працювали всі сім офіційних спостерігачів Silba.

У своєму звіті за результатами виборів 15 грудня президент Silba Софі Марсен наголосила, що хоча члени ДВК в основному працювали ефективно, вибори в цілому були непрозорими і невільними.

Найбільше датчан вразила майже відкрита скупка голосів та "тітушки", які наводнили київський округ.

"За ці дні ми вивчили кілька слів українською: "дякую", "беркут" і "тітушки" (посміхається, старанно вимовляючи вивчені слова). Ці дивні суб’єкти з’явилися під дільницею із самого ранку. Нічого не робили, просто стояли, усі в спортивному одязі, похмурі. Спочатку сказали, що вони спостерігачі, але коли ми попросили пред’явити акредитацію, вони "передумали" і пояснили, що стежать за порядком. Думаю, ці молодики були тут з однією метою – залякати виборців", – поділилась враженнями Софі.

Хлопці, які спершу представились журналістами, але ними не виявились біля виборчої дільниці

Її колега Мес додав, що тиснули "тітушки" і на спостерігачів: "Наприклад, один з них погрожував нам на виборчій дільниці, знімав нас на камеру, поки ми ставили питання іншому молодику. Він явно не хотів, щоб ми про щось дізнались, а потім сказав через нашого перекладача: "Ви шукаєте проблем? Я вас знімаю на камеру...".

Іншого представника Silba Якоба Стамма вразив відвертий підкуп виборців ледь не в приміщенні ДВК. Зокрема, спостерігачі зафіксували жінку, яка визнала, що в руках у неї списки людей у її районі, які готові взяти хабар.

"Ми не раз чули звуки камери і бачили спалахи в кабінках для голосування. Мабуть, виборці фотографували результати свого голосування по конкретному кандидату, щоб потім отримати компенсацію. Деякі дійсно в цьому зізнавалися. Що цікаво, люди похилого віку розповідали, що їм не потрібно надавати фотопідтвердження свого волевиявлення, бо вони чесні й порядні, а тому, якщо взяли гроші, то обов’язково проголосують за того, за кого пообіцяли", – дивувався Якоб.

У цілому день і ніч виборів минули спокійно, лише "свободівці" порушили спокій "тітушок" увечері, коли розпочався підрахунок голосів. Софі зробила висновок, що таким чином опозиціонери намагалися завадити "спортсменам" зірвати засідання ДВК. Проте кільце, в яке "Свобода" взяла вхід і вихід з дільниці мало чим відрізняється від методів "тітушок", а тому спостерігачі у своєму звіті засудили подібний крок.

До Білорусі і Росії Україні ще далеко

"До Білорусі вам ще далеко, та й до Росії теж", – "заспокоїла" Софі, розповівши, що вибори в Мінську і Москві проходили в значно складніших і зовсім недемократичних умовах. До того ж іноземних спостерігачів північні сусіди України відверто не люблять і ставляться дуже підозріло. Натомість Грузія і Україна приємно здивувала, іноземцям тут раді.

"Східна Європа не дуже популярна в Західній Європі як туристичний напрямок. Тому скандинавам цікаво відкривати для себе цю "цілину". Робота спостерігачами дає можливість побачити країну в кількох вимірах: як працює молода демократія, які суспільні настрої... а якщо залишиться час і сили можна побути "просто туристом". Наприклад, у Грузії наші представники вже неодноразово були на виборах. Ця країна рухається в правильному напрямку, на відміну від Вірменії чи Азербайджану. До того ж вона шалено красива. Ми тепер робимо їй рекламу в Данії, щоб люди не боялися їхати і відкривали для себе Грузію як чудове туристичне місце", – розповіла Софі.

Майдан не стане Крістіанією

В Україну цей склад датських спостерігачів приїхав вперше і відразу потрапив у вир революції. До речі, в Копенгагені є "острів свободи" Крістіанія, який 42 роки тому самовільно заселили хіпі, заперечуючи будь-яку владу, окрім самопроголошеної.

Так досі й живуть в колоритних дерев’яних будиночках, а влада, втомившись боротися з анархістами, закрила нарешті на них очі і... проголосила острів заколотників "візитівкою" столиці Данії. Та Софі запевнила, що з Майданом Незалежності подібного не станеться – занадто різні цілі в українських протестувальників і датських.

Софі на Майдані Незалежності

Погодився з цим і Якоб: "Данія вже давно має свободу слова і свободу зібрань, нам не треба було за це боротися. Сорок років тому кілька сотень хіпі захопили казарми в Крістіанії, бо їм не було де жити. В Україні зовсім інша мета: Майдан – для мільйонів українців, для всіх, хто не згоден з діями влади, протестує проти корупції і свавілля силових органів. Люди стоять навіть вночі, вони не бояться ні "беркуту", ні "тітушок", при цьому вони дуже доброзичливі, не ховають обличчя, залюбки фотографуються. Я просто вражений тим, яким мирним є багатотисячний мітинг, незважаючи на різний вік, прошарки суспільства та інші відмінності. Якби в нас стільки людей вийшли на вулиці, то певно усі магазини в центрі Копенгагену позакривались би від гріха подалі. У вас же працює "Глобус" та інші магазини без всяких проблем".

А ще мої співрозмовники, здається, вловили справжню причину мільйонного мітингу 1 грудня. Кажуть, що повернуться додому і розповідатимуть друзям і журналістам: Майдан зібрався не заради політиків і навіть не заради ЄС.

"Друзі багато питають про Україну, вони щиро зацікавлені, що тут відбувається. Вони вважають, що Майдан зібрався, аби підтримати вступ України до ЄС. Але я постійно кажу їм – це набагато більше, ніж "за Європу". Люди вийшли тому що хочуть жити в безпечній демократичній країні, вони протестують проти побиття мирних людей поліцією. Тому ми як спостерігачі повинні поширити цю інформацію на Заході", – пообіцяв Мес.