Жінки vs Чоловіки: відмінності, доведені вченими

Чоловіки - абсолютно не усвідомлюють те, що відчувають жінки, глухі до дитячого плачу та нездатні виконувати більше одного завдання одночасно.

Жінки - завжди гіперемоційні, не розбираються у мапах та безнадійні у паркуванні паралельно до бордюру.

І жінки, і чоловіки страждають від недоліків одне одного. Однак досліджуючи мозок, вчені нарешті знайшли справжню причину cстереотипних відмінностей у жіночій та чоловічій поведінці. Виявилося, що жіночий та чоловічий мозок влаштований абсолютно по-різному.

Неврологи використовували МРТ, щоб вивчити мозок 1000 добровольців. Відмінності виявилися настільки глибокими, що жіночу та чоловічу стать можна практично вважати окремими видами.

Чоловіки, як правило, мають більше зв'язків всередині кожної півкулі, а також між передньою та задньою частинами мозку.

Натомість у жінок, більш сильні з'єднання працюють з боку в бік, між лівою та правою півкулями.

По-суті, це значить, що чоловіки - більш сильні і кращі у координації та просторовій свідомості. Жінки ж, більш інтуїтивні, мають більше "емоційного інтелекту" та кращу пам'ять для слів і облич.

Відповідне дослідження було опубліковане в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences. Голова дослідження Рагіні Верма з Університету Пенсільванії, робить висновок, що чоловічий мозок більше орієнтований на "поєднання сприйняття з діями". Таким чином, вони, наприклад, можуть краще опанувати новий вид спорту.

Тим часом жіночий мозок, налаштований на вирішення питань сердечних і дослідження поведінки інших, з пізнішою його інтерпретацією шляхом інтуїції та аналізу.

Жіночий мозок ефективніший

Той факт, що жіночий мозок має більше взаємозв'язків, може допомогти розгадати загадку, яка вже давно спантеличує вчених: чому жінки можуть бути такими ж розумними, як і чоловіки, при тому, що їхній мозок на 8% менший.

Березневі дослідження університетів Лос-Анджелесу та Мадриду показали, що для жінок розмір мозку не має значення, бо їхній мозок працює ефективніше. Їхня високорозвинена мережа нейронів може виконувати складні завдання, які потребують менше енергії і використовують менше мозкових клітин.

Дослідження довело, що жінки показали кращі результати у відстеженні та реагуванні на ситуацію, яка змінюється. Чоловіки ж виявилися кращими у просторовій розвідці.

Мапи - лише для чоловіків

Самець зданий обробляти інформацію, викладену такими абстрактними способами як мапи.

Такого висновку дійшли неврологи із США, які попросили жіночу та чоловічу групу вивчити складну діаграму та намалювати її у перевернутому вигляді.

Чоловіки змогли виконати завдання швидше і краще ніж жінки. Насправді ж сканування мозку показало, що чоловіки мали більшу мозкову активність у чотирьох областях мозку, пов'язаних із прийняттям рішень, приділяючи особливу увагу завданням із візуалізації.

Плач немовляти - лише для жінок

Чоловічий мозок може поводитися прекрасно у розшифровці інструкції із авто ремонту, але не принесе багато користі при декодуванні соціального контексту чи емоції так, як це зробить мама, яка біжить на плач своєї дитини, в той час як її партнер "прилип" до екрану, де триває футбольний матч.

Кадр зі стрічки "Містер та Міссіс Сміт". Фото demovies.ru

Між тим, більшість батьків-чоловіків не симулють те, що вони не чують дитячого крику. Коли італійські вчені відсканували жіночий та чоловічий мозок, які слухали галас голодного дитя, вони виявили, що активність у головному мозку жінок стрімко скорочується у двох областях, які відповідають за "думкоблукання" та мріяння.

Тож жінки отримують команду "діяти зараз" і плач виходить на перше місце, примушуючи їх діяти.

Чоловіки ж у цей час, можуть спокійно продовжувати мріяти.

Чоловіки справді не розуміють жінок

Інша риса, яка дуже дратує жінок - це чоловіча байдужість до мінливих емоцій свого партнера.

За даними німецьких психіатрів, очі - справжнє вікно жіночої душі. "Вони залишаються найбагатшим джерелом соціальної інформації для аналізу психічних станів інших", - каже дослідник Борис Шиффер.

Натомість чоловіки можуть інтерпретувати жіночі емоції, дивлячись їй в очі, лише наполовину. За словами Шиффера, жінки демонструють підвищену активність в областях мозку, які регулюють емоції і пам'ять (лімбічні зони), коли дивляться в очі іншої жінки. Чоловічий мозок в цілому показує меншу активність в аналогічних зонах.

Чоловіки також виявилися гіршими у згадуванні облич. Жінки ж, здається, роблять це автоматично.

Жінки - кращі жонглери

Крім всього, чоловікам варто більше працювати над мульти-завданнями. Дослідження, опубліковане цього тижня свідчить, що велика кількість зв'язків жіночого мозку, робить їх, наприклад, кращими жонглерами.

Та попередні дослідження показали, що насправді чоловіки не є гіршими у виконанні кількох завдань одночасно. Їм це просто не подобається і вони починають квапитися у їхньому виконанні.

Мозок - це такий головний біль…

Стало також відомо, що чоловіки і жінки відчувають по-різному головний біль. Серед тих, хто страждає на постійний головний біль - більше жінок. Їх також вдвічі більше, коли йдеться про мігрені.

Нещодавнє дослідження мігрені у Гарвардській медичній школі припускає, що жіночі і чоловічі мігрені - різні речі.

МРТ страждальців продемонструвало, що жіноча "емоційна схема" відіграє активну роль у мігрені, набагато більше ніж у чоловіків. Це говорить про те, що стрес та негативні почуття, такі як гнів, можуть грати набагато більшу роль у виникненні мігрені у жінок.

Насправді ж, емоції грають набагато більшу роль у збільшенні інтенсивності больових відчуттів у жінок. Канадські дослідники кажуть, що в той час, як жінки повідомляють про свої больові відчуття, які набагато більш інтенсивні ніж у чоловіків, то справа тут не в різниці у хімії жіночих та чоловічих больових відчуттів.

Швидше за все, жінки просто більше непокояться від болю, який відчувають.

Застуда для чоловіків проходить складніше

Чоловіки більше страждають від кашлю і застуди. Цьому є реальні підтвердження вчених з Університету Дарема. Причина криється у чоловічих мізках: там вони мають додаткові рецептори і таким чином відчувають симптоми інтенсивніше.

Стрес по-різному впливає на чоловіків і жінок

Чоловіки і жінки по-різному реагують на емоційний біль. У чоловіків це відчуття викликає бажання "боротися або втекти", в той час як жінки, швидше за все, "приймають і примиряються" з проблемою. Вчені вважають, що такі відмінності пов'язані з мигдалиною, яка відповідає за стресові реакції.

Професор Каліфорнійського університету Ларрі Кехілл каже, що мигдалеподібне тіло чоловіка активізується у правій частині, відповідальній за гнів. У жінки ж, підключається ліва частина, область, яка регулює емоції і самосвідомість.

Так, чоловіки у стані стресу, хочуть вийти на пробіжку чи лишитися на самоті. Натомість жінки прагнуть поговорити із друзями.

Таким чином, наука підтверджує те, що всі ми давно підозрювали: чоловіки і жінки є справді протилежними полюсами.

За матеріалами The Daily Mail

Реклама:

Головне сьогодні