Культурна еліта: ми хочемо не голову Януковича, а нову країну

— 6 грудня 2013, 16:05

Про це йдеться в петиції "Завдання 5/12", яку підписали вже більше півтори тисячі людей.

В цьому документі представники культурної еліти підсумували основні вимоги учасників Євромайдану до української опозиції.

Серед авторів тексту петиції та підписантів: письменники Юрій Андрухович, Ірена Карпа, Вікторія Наріжна, Сергій Жадан, Олександр Ірванець, Олександр Бойченко, Тарас Прохасько, Андрій Бондар, музиканти Сашко Положинський, Іван Леньо, Каша Сальцова, Антін Мухарський, журналісти Юрій Макаров, Роман Скрипін, Ірина Славінська, художник Олександр Ройтбурд.

"Цей Майдан не такий, як у 2004-му році. Ми подорослішали. Нам не потрібні месії, ми бачимо в політиках лише ефективні інструменти, якими можемо змінити цю країну", - йдеться в документі.

"Ми дорослі, прагматичні люди. При всій нашій ненависті до Януковича наша мета – не отримати його голову на тарілці, а отримати країну, в якій Януковичі, Азарови і тітушки неможливі", - наголошують підписанти.

"Ми добре усвідомлюємо, що силовий розвиток подій на руку одній стороні – Кремлю. Ми багато в чому незадоволені вашими діями, особливо неконсолідованістю зусиль та відсутністю чіткої програми реформ. Але так само ми усвідомлюємо, що інших опозиційних політиків у нас немає", - вказано в зверненні.

Автори петиції вказують, що вийшли на Євромайдан за власним бажанням, тому, що влада перейшла всі межі.

"Ми повністю підтримуємо ваші вимоги про відставку уряду Азарова та покарання всіх без винятку винних у застосуванні насильства до мирних демонстрантів. Але цього плану замало", - наголошують вони.

Тому вони вважають за необхідне поставити перед опозицією наступні завдання, "виконання яких дозволить опозиції нарешті стати ефективними інструментами реалізації змін у державі".

Серед найперших до виконання завдань представники культурної еліти бачать такі:

- Звільнення політв’язнів, протиправно утримуваних під вартою після подій на Банковій 1 грудня 2013.

- Виведення спецпризначенців з вулиць Києва та інших міст України і повне припинення насильства щодо мирних демонстрантів.

- Домовленості про гарантії незастосування репресій до учасників демонстрацій.

Підписанти закликають опозицію не входити в жодний переговорний процес, доки не будуть виконані ці три умови.

Після їх виконання активісти чекають, що опозиція в правовому полі доб’ється наступного:

- Президент буде позбавлений диктаторських повноважень, завдяки відновленню Конституційної реформи 2004 року.

- Буде підписано Угоду про асоціацію з ЄС.

- Буде прийнято новий Закон про вибори.

- Буде прийнято Закон про люстрацію, перш за все в судах, правоохоронних та силових структурах.

Від опозиції чекають зокрема консолідації та чіткого представлення команди з визначеними функціями, представлення чіткого плану реформ на перший рік їхньої діяльності при владі.

"У виконанні всіх цих завдань ми зобов’язуємося допомагати вам усіма способами, доступними громадянському суспільству", - резюмується в документі.

Українська правда

Реклама:

Головне сьогодні