"Червона рута", "День Победы" та "О Боже, какой мужчина" - найулюбленіші пісні українців

— 14 січня 2014, 11:29

Також до списку улюблених пісень українців потрапили: "Чорнобривці" (5%), "Одна калина" (4,3%), "Несе Галя воду" (4,1%), "Ой, смереко" (3,9%), "Миллион алых роз", "Хуторянка", "Рідна мати моя" та "Катюша" (по 3,6%), "Айсберг", "День Победы" (по 3,3%), "О Боже, какой мужчина" (3,2%), "Черемшина" та "Ой, на горі два дубки" (по 3%).

За названими улюбленими піснями було виділено Топ-30 найпопулярніших виконавців. Так, найбільш популярними виконавцями є Софія Ротару (14,3%) та Алла Пугачова (11,2%). У репертуарі Ротару найпопулярнішою піснею є "Червона рута", серед пісень Пугачової – "Миллион алых роз" та "Айсберг".

В ході дослідження також вивявилося, що музичну пристрасть українці мають до Стаса Михайлова (8,4%), Океану Ельзи (4,7%), Лєпса (4,2%), Ані Лорак (4,1%), Повалій (3,6%), Круга та гурту "Любэ" (по 3,5%), а також Баскова (3,2%) і Гнатюка (3,1%).


На Заході популярнішими, ніж у решті регіонах, є "Червона рута", "Хуторянка", "Ой, смереко", "Ой, на горі два дубки" та "Водограй". Серед виконавців – Ротару, Океан Ельзи, Гнатюк, Івасюк та Яремчук.Захід за "Руту" і "Смереку"

У Центрі люблять Ваєнгу і Лєпса

У Центрі – "Рідна мати моя", "Несе Галя воду", "Всё для тебя" та "Розпрягайте, хлопці, коні". Серед виконавців – Лепс, Ваєнга, Білозір та Газманов.

В Північному регіоні більш улюбленими є пісні: "Ой, у вишневому саду", "Ніч яка місячна", "Черемшина", "Надежда", "Белые розы".

Серед виконавців – Океан Ельзи, Ніна Матвієнко, ТІК, Аліса, Madonna.

Донбас за "День Победы", Круга і "Любе"

Мешканці Сходу і Донбасу частіше інших обирали такі пісні як "Катюша", "Ой, мороз, мороз", "Смуглянка", "Ах, какая женщина" та "День Победы".

Більш популярні виконавці на Сході: Пугачова, Михайлов, Ані Лорак, Басков і Трофімов. На Донбасі – Круг, Шуфутинський та Боярський.

В Південному регіоні люблять такі пісні як "Айсберг", "Лаванда", "А белый лебедь на пруду". Більшою популярністю серед виконавців користуються Повалій, Любе, Кристалінська.

Чоловіки vs жінки

Чоловіки частіше надають перевагу таким пісням як "Ой,смереко", "День Победы", "Розпрягайте, хлопці, коні", "Смуглянка", "Ой, чий то кінь стоїть", "Шарманка", "Рюмка водки на столе". Улюбленими виконавцями серед чоловіків є Любэ, Океан Ельзи, Круг, та Висоцький.

Жінки полюбляють "Червону руту", пісню "Одна калина", "О Боже, какой мужчина", "Айсберг", "Миллион алых роз", "Лаванда". Серед жінок більш популярні такі виконавці як Ротару, Пугачова, Михайлов, Ані Лорак, Повалій, Наталі.



Ті, хто вважають рідною мовою українську, надають перевагу таким пісням як "Червона рута", "Несе Галя воду", "Ой, смереко", "Рідна мати моя", "Ой, на горі два дубки", "Ой, чий то кінь стоїть". Серед тих, хто вважає рідною обидві мови, популярні "Одна калина", "Чорнобривці", "Ніч яка місячна", "Айсберг", "Розпрягайте, хлопці, коні".

Російськомовні респонденти частіше відзначали наступні пісні: "Катюша", "Ой, мороз, мороз", "Смуглянка", "День Победы", "Миллион алых роз", "Ах, какая женщина".

Містяни люблять "Катюшу" і "Белые розы"

Улюбленими піснями мешканців міст стали "Миллион алых роз", "Катюша", "О Боже, какой мужчина", "Смуглянка", "Белые розы", "А белый лебедь на пруду", "Надежда", "Ой, у вишневому саду".

Серед мешканців сіл переважають "Червона рута", "Несе Галя воду", "Ой, смереко", "Черемшина", "Ой, на горі два дубки", "Одна калина", "Рідна мати моя", "Шарманка".

У структурі улюблених пісень українців більшість (53%) російськомовні, 39% – україномовні, 8% – іноземні. Пісні російською мовою більш популярні на Донбасі (65%), Півдні (63%), Сході (62%) та в Північному регіоні (53%).

Російські пісні більше люблять російськомовні мешканці міст. Натомість українські пісні популярні серед жінок, україномовних та мешканців сіл, людей старшого віку, з нижчим рівнем освіти і доходів. Іноземні пісні більше люблять чоловіки, молодь з вищою освітою та люди більшими доходами.

Виявилося також, що майже половина українців (48%) полюбляє популярні пісні, 16% – народні, 11% – рок, 10% – шансон. Менш поширені патріотичні пісні і романси (по 5%), бардівські пісні (2%), клубна і електронна та класична музика (1%).

Дослідження проводилося серед населення України віком від 18 років і старших. Всього на питання відповіло 2 тис. українців.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні