Як подолати страх і невпевненість у собі. Топ-5 порад

— 22 січня 2014, 11:19

В той чи інший період життя, ми всі відчуваємо страх: коли безконтрольно калатає серце, пітніють долоні, не вистачає повітря, а у шлунку відчуваються спазми.

Страх має дуже реальний вплив на організм, а ці зазначені вище "ефекти" покликані захистити нас від небезпеки.

У повсякденному ж житті, невелика порція страху може бути корисною: вона тримає нас у напрузі та мотивує. Утім, коли страх і невпевненість "затуляють" здоровий глузд, ці нездорові розумові процеси можуть затьмарити розум і завадити реалізації поставленої мети. Крім того, постійне занепокоєння, невпевненість у собі та ірраціональний страх, можуть викликати безліч проблем зі здоров'ям: проблеми травної системи, головний біль, депресію, високий кров'яний тиск та серцево-судинні захворювання.

Саме тому, важливо бути в курсі власних страхів та невпевненості і погодитися, що якщо вони дійсно заважають нормальній життєдіяльності, то треба з ними щось робити.

Видання The Huffington Post дає поради, як боротися із власними страхами та невпевненістю у собі.

1. Визначити страхи і невпевненість. Скласти список

Перший крок до ліквідації страху - його визнання. Для себе необхідно визначити, що саме змушує боятися: невдача? Відмова? Страх виглядати безглуздо? Після того, як страх буде визначений, потрібно сісти і подумати, чому ви боїтеся. Чи страхи є логічними, чи вони є просто продуктом ваших емоцій?

2. Перестати "надумувати"

Звичайно, це гарна звичка - обдумати ситуацію, перед прийняттям важливого рішення. Але надто велике "думання", насправді, віддаляє вас від конкретних дій. Якщо ви не будете діяти, ви ніколи не підете вперед. "Так що досить аналізувати кожну дрібницю, натомість дійте", - радить видання.

3. Знайти в собі сильні сторони

Коли ви нагадаєте собі про те, що у вас гарно виходить, і про те, що вам подобається у собі, ви отримаєте більше довіри і впевненості, а отже почнете відпускати свій страх.

4. Тренуватися та гарно харчуватися

Всі ми знаємо, що фізичні вправи і здорова дієта дуже корисні для нашого організму. Здоровий спосіб життя також може поліпшити настрій та змусить почуватися спокійніше, збалансованіше і впевненіше. А це, в свою чергу, вірний спосіб перемогти занепокоєння і невпевненість.

5. Ставте собі мету

Без плану, дуже важко заблукати та почуватися, ніби у вас в житті немає сенсу. Визначення мети може дати конкретний напрям та змусити піднятися над своїми страхами і дозволить досягти в житті того, чого ви самі бажаєте. Крім того, при досягненні поставленої мети, ви кожного разу отримуєте ще більше впевненості у собі.

Страх - це продукт розуму і внутрішньої боротьби. Він немає нічого спільного із навколишнім світом.

"Якщо ви зазирнете в себе, довірятимете своїм рішенням і зможете полюбити себе, то ви зможете у повній мірі насолоджуватися життям", - зазначає видання.

Реклама:

Головне сьогодні