Тест

"Телевізор" на Грушевського: просвітництво для спецпризначенців

У перший день останнього місяця зими вже відомий активіст громадського сектору Євромайдану Андрій Меаковський разом з друзями втілив ідею, яку озвучували десятки людей до цього – встановив величезний телеекран перед спезпризначенцями на вулиці Грушевського.

Детальніше сам Андрій написав про це на своїй сторінці у Фейсбук.

"Ідея встановити проектор і транслювати щось на ньому для бійців ВВ чи Беркуту зароджувалася чи не в кожній світлій голові, а от взятися і зробити зібрались, як завше, одиниці, при чому з абсолютно різних середовищ.

Якось так вийшло, що консолідувавши ресурси, ми зрозуміли, що більшість обладнання у нас є (щоправда, профспілки обіцяли нам генератор, і як часто це буває — в результаті ми обійшлися без нього…).

Також було багато охочих зробити геніальний контент, але на ділі більшість креативщиків підкачала і для проби ми вирішили показувати виключно новини. Вояків же бомбують, тому потрібно спочатку трохи вивести їх з тунельного мислення.

Далі методом попередніх проб і помилок ми прийшли до того, що будувати доведеться непросту інженерну конструкцію з плівкою зворотньої проекції, на зразок кінескопу в старих телевізорах – таку, щоб стояла і вітрів не боялась.

Знаєте, якби не 32-га сотня самооборони (м. Косів), де б там ми що зробили! Чуваки просто генії бензопили і шуруповерта. За декілька годин спорудили нам супермега-конструкцію, а потім організовано доставили на барикаду вулиці Грушевського.

Я досі не можу відійти від захоплення злагодженістю і працьовитістю цих людей. Вони самі кажуть "поки не штурм, нам лише матеріали давайте, весь майдан будинками заставимо!". Дві дерев’яних хатини, до речі, вже збудували.

Повертаємось до телевізора. Чого досягли?

Був пробний показ новин (декілька годин) для бійців Внутрішніх військ.

Вони нас глушили "постсовєцькими" маршами і попсою, але картинку більш-менш бачили. Фоткали на телефон і переговорювались.

Гранатами не жбурляли, прожекторами не світили, в атаку не кидались.Наступного разу врахуємо помилки і спробуємо підсунутися поближче (прямо на передову).

Ми запустили наш "тєлєвізор" і він працює. Але тепер, найскладніше, - поставити це на потік, зробити так, щоб він постійно працював, мені одному не було потрібно там весь час чергувати, щоб все функціонувало і не просило їсти.

Подивимося, чи це вийде. Як мінімум, потрібні відповідальні люди, готові чергувати біля комп’ютера і слідкувати за траблами".

Свою розповідь про втілення ідеї з організацією відеотрансляцій для силовиків Меаковський закінчує закликом до байдужих та ледачих:

"Годі сидіти вдома! Бездіяльність вводить в депресію, займіться якоюсь справою! Або хоча б поспілкуйтеся з ВВшниками, покажіть їм, що тут нормальні люди або регіоналів побойкотуйте. Революція сама не зробиться. Дощ — це мільярд окремих краплин".

Як відомо, Андрій Меаковський був співавтором та учасником знаменитої вже акції гри на піаніно перед адміністрацією президента та співорганізатором багатьох інших заходів на Євромайдані.