Тест

Freedom on Paper: паперова інсталяція білоруски на підтримку України. Фото

Воля Кузьміч створила його у відповідь на настрої, які на той час домінували серед найбільш соціально-активної частини суспільства, коли у Білорусі почалися арешти не лише опозиційних політиків, а й пересічних громадян.

Проект відображає стан суспільства і має на меті змінити настрої: перетворити страх і жадібність в натхнення, безнадійність - на пошук виходу. Художній метод створення малюнків - не випадковість. Акварелі на папері підкреслюють велич і крихкість маленьких символів.

Вперше паперові герої з'явилися на вулицях Білорусі навесні 2011-го року, а уже у березні 2014-го, персонажі "вийшли" на вулиці Мінська з українськими прапорами.

Поряд із фотографіями чоловічків із українськими стягами, автор проекту виданню Generation.by розповіла:

"Не буду сперечатися з людьми, які з тваринною ненавистю кивають біля екранів телевізорів, на кухнях, а потім розносять у коментарях сайтів і офісних чатах, щоб "постріляли цих бендерівців", "повернули споконвічно російські землі", "навели лад сильною рукою". Всі аргументи безсилі, якщо людина штовхає інших на смерть. Вона свідомо робиться співучасником злочину. Якщо на зло хтось дивиться крізь рожеві окуляри, то це той вибір, який не піддається поясненню. Є тільки розчарування і небажання псувати час на розмови про цінності, які виховуються в дитинстві", - каже вона.

"Дізнатися, що насправді відбувається за вікном або в сусідній столиці - непросто. Правду, на відміну від пропаганди, не падають в яскравих кольорових упаковках і зручних для споживання формах. Але бути солідарним із сміливими - мінімальне, що може зробити навіть найобережніший", - ділиться Воля Кузьміч.

Сама авторка розповіла Українській правді. Життя, що тисячі білорусів стежать за українськими подіями всі ці місяці і відчувають солідарність.

"Однак, на жаль, через дуже жорстоке переслідування будь-яких проявів публічного вираження громадянської позиції активність білорусів переважно не виходить за межі інтернету. Але за допомогою таких паперових символів ми відображаємо на вулицях Мінська настрою білорусів, які думають про Україну", - каже вона.

"Тисячі білорусів стежать за українськими подіями всі ці місяці і відчувають солідарність", - Воля Кузьміч

"Ми дуже пишаємося українцями та солідарні з відважними людьми, які відстояли свою гідність і тепер витримують скажений тиск з боку східного авторитарного сусіда", - зазначає Воля Кузьміч.

Українська правда. Життя