Тест

Законопроект про окупацію Криму обмежує людей в пересуванні – ООН

Про це йдеться у повідомленні Агентства ООН у справах біженців в Україні.

Як зазначається, що передбачені у законопроекті обмеження економічної діяльності та супутні міри кримінальної відповідальності "поставлять жителів Криму перед вкрай складною дилемою: залишитися та порушувати українське законодавство, або виїхати".

"Можливо, багато осіб будуть змушені прийняти рішення залишити свої домівки, родини та громади. Національне законодавство та місцеві положення не повинні змушувати людей приймати такі непрості рішення", коментує директор Бюро Європи УВКБ ООН Вінсент Кошетель.

Агентство ООН у справах біженців стурбоване, що законопроект може бути прийнятим за пришвидшеною процедурою без проведення необхідних консультацій та врахування позицій громадянського суспільства, відповідних організацій та представників міжнародної спільноти.

Як роз’яснили в агенції "Українській правді. Життя", мета для введення такої вимоги не зазначена, а також неясно, хто саме та згідно з якими критеріями видаватиме такі дозволи.

Інформація, отримана УВКБ ООН, вказує на те, що такі повноваження може бути покладено на Службу безпеки України. На практиці це означатиме, що кожен громадянин України, який має бажання відвідати друга чи родича у Криму, буде зобов’язаний отримати дозвіл від органів служби безпеки.

Це буде особливо небезпечно для осіб, переміщених із Криму, оскільки їм потрібно буде надати органам служби безпеки особисту інформацію перш ніж, вони зможуть відвідати своїх родичів (в тому числі хворих осіб та осіб похилого віку, які не мають можливості переїхати на материк) або піклуватися про їхнє майно.

Особі, яка порушить цей закон, загрожуватиме позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років у випадку скоєння такого порушення вперше. Така міра покарання є надмірною за міжнародним та українським законодавством.

Законопроект також передбачає жорсткі міри, що стосуються економічної діяльності та колабораційної діяльності.

Він криміналізує будь-яку економічну діяльність, якщо вона здійснюється на підставі ліцензії, виданої у Криму.

Тому лікар, який отримує ліцензію, щоб надавати медичні послуги пацієнтам, або пекар, який виробляє хліб, одразу стають порушниками українського законодавства.

Кримінальне покарання передбачає від трьох до шести років позбавлення волі та є більш суворим для організованих груп.

Так само законопроект встановлює кримінальну відповідальність за "колабораційну діяльність", визначення якої є широким та нечітким.

Українська правда. Життя