Тест

Радіація в гаманці

Після аварії в Японії радіація з АЕС Фукусіма "обійшла" майже всю планету. Проте в Україні вистачає і своїх джерел опромінення, за переважною більшістю яких держава здійснює постійний контроль, який покладено на ті чи інші державні структури.

Проте в даному процесі було випущено з уваги контроль за грошовими знаками, які можуть бути забруднені радіацією. Не є таємницею, що при здійсненні оперативної діяльності правоохоронні органи використовують банкноти з нанесеними радіоактивними ізотопами.

Це робиться з метою відстежування кримінальних готівкових потоків. Крім того, гроші можуть отримати радіаційне забруднення внаслідок техногенної аварії чи людської недбалості. Про факт перебування "брудних" грошей у вільному обігу свідчить випадок, що стався в березні 2011 року у пункті пропуску "Юнаківка" на Сумщині, коли у громадянки України при виїзді за кордон серед багажу виявили конверт із сумою 700 гривень, рівень радіаційного забруднення якого перевищив допустиму норму в 310 разів.

Російська Федерація поклала функцію контролю за грошовими знаками з радіоактивним забрудненням на банки та кредитні організації, оскільки саме через них проходять найбільші готівкові грошові потоки. Результатом таких дій лише за один червень місяць 2010 року стало вилучення близько 400 купюр, заражених ізотопом йоду131, одразу у трьох банках Москви.

Найновішою розробкою є ґаджет Gamma Sapiens, за допомогою якого смартфон або планшет зможе вимірювати радіацію

Змушує задуматись про власну радіаційну безпеку випадок отримання в банкоматі мешканкою Москви 10 купюр, випромінення від яких в 20 000 разів перевищували норму. Таку дозу можна порівняти з такою, яку отримують при катастрофах на АЕС. За щасливим збігом обставин вдома жінка мала дозиметр, який зреагував на радіаційно забруднені гроші.

В цьому контексті не варто забувати, що гроші перебувають у безперервному обігу. Навіть невелика кількість радіаційно забруднених купюр може завдати шкоди дуже великій кількості людей за обмежений проміжок часу. При чому "брудними" можуть бути як національні банкноти та монети, так і іноземна готівкова валюта. В потенційній небезпеці перебуває кожен громадянин України, оскільки радіоактивно забруднені гроші неможливо визначити за зовнішніми ознаками, для цього необхідний спеціальний прилад – дозиметр.

Gamma Sapiens дозволяє перевіряти на радіацію території в місцях проживання, роботи, відпочинку, туризму, мисливства, рибальства

Вже понад 20 років у Львові працює підприємство "Спаринг-Віст Центр", яке своєю діяльністю допомагає людям вберегтися від радіації. Підприємство створює та серійно випускає засоби радіаційного контролю під торговою маркою "ЕКОТЕСТ". Найновішою розробкою підприємства є ґаджет під назвою Gamma Sapiens, за допомогою якого смартфон або планшет зможе вимірювати радіацію.

Gamma Sapiens є високотехнологічним та інтелектуальним пристроєм, що має автономне живлення, тобто він не пришвидшує розрядження батареї смартфона/планшета. Вимірювання радіації не впливає на роботу смартфона/планшета за призначенням.

Щоб не наражатись на опромінення, вимірювати радіацію можна дистанційно (допустима відстань між Gamma Sapiens та смартфоном/планшетом до 10 метрів). Є можливість зберігати дані вимірювань на смартфоні/планшеті і переглядати їх. Під час подорожей можна самостійно формувати карту забруднення по точках на карті Google Maps та, за бажанням, ділитись результатами вимірювань з друзями у соціальних мережах.

Щодо потреби, то очевидним є те, що в наш час мати власний дозиметр є необхідністю, оскільки будь-яка людина щодня може зустрітись зі згубним впливом радіації. Щоб запобігти цьому, Gamma Sapiens дозволяє не тільки контролювати власну радіаційну безпеку, а й перевіряти на радіацію території в місцях проживання, роботи, відпочинку, туризму, мисливства, рибальства. З його допомогою на радіацію можна обстежити приміщення і споруди, будматеріали, предмети побуту, одяг, гроші, кореспонденцію, ювелірні вироби, транспортні засоби, поверхню ґрунту, продукти харчування, зокрема ягоди та гриби.

Дізнайтесь більше про Gamma Sapiens на сайті http://www.gamma-sapiens.com