Вчені шукають екологічний аналог шкідливій палстмасі

— 7 квітня 2014, 10:03

Він доступний у будь-якій кількості та може стати сировиною, з якої можна робити пластмассу.

Як зазначає Deutsche Welle, нині у виробництві пластмаси використовується із бісфенол А - речовина, ось уже понад півстоліття використовується в хімічній промисловості. Тим часом, він відноситься до речовин, небезпечних для здоров'я.

Це пов'язано з тим, що за своєю хімічною структурою він близький жіночого статевого гормону естрогену і може чинити негативний вплив на ендокринну та репродуктивну системи людини. Крім того, бісфенол отримують із нафти, а її запаси - обмежені.

Саме тому вчені пояали шукати замінники і такою альтернативою може стати лінгін. Технологія була представлена ​​на недавній сесії Американського хімічного товариства.

"Наш процес виробництва бісгваякола Ф практично ідентичний процесу виробництва бісфенолу А - той же самий каталізатор, ті ж самі умови реакції, - говорить дослідниця Кейлі Рено. - Таким чином, ми пропонуємо хімічній промисловості альтернативну субстанцію, яку можна виробляти на наявному обладнанні, майже нічого не змінюючи".

Примітно, що бісгваякол Ф на основі лігніну - зовсім не випадкова знахідка. Спеціальні програми комп'ютерного моделювання дозволяють сьогодні хімікам з високою точністю віртуально визначати, яку структуру повинна мати молекула речовини, щоб володіти тими чи іншими властивостями.

У даному випадку субстанція синтезувалася з таким розрахунком, щоб відповідати двом вимогам, каже Кейлі Ріно: "З одного боку, вона повинна поводитися в складі пластмаси як бісфенол А. Ми вважаємо, що пластмаса, в якій бісфенол А замінений бісгваяколом Ф, володіє практично тими ж механічними властивостями. З іншого боку, ми проектували молекулу бісгваякола Ф так, щоб вона не чинила на організм людини негативного впливу, схожого з впливом бісфенолу А. Тобто ми сподіваємося, що наша речовина не вплине на біохімію організму людини", - каже вона.

Утім, поки що ці надії на токсикологічну нешкідливість підкріплені лише комп'ютерним моделюванням. Експерименти на тваринах ще тільки починаються. Та й механічні властивості пластику з бісгваяколом Ф замість бісфенолу А поки досліджені недостатньо.

Реклама:

Головне сьогодні