Суд постановив стягнути з Шендеровича мільйон за порівняння з нацизмом

— 7 квітня 2014, 19:11

Позовну заяву до Шендеровича подав лідера фракції "Єдина Росія" в Держдумі Володимир Васильєв, пише ИТАР-ТАСС.

"Суд задовольнив позовну заяву Васильєва про захист честі і гідності та стягнув з відповідача 1 млн рублів як компенсацію моральної шкоди", - повідомив ІТАР-ТАСС прес-секретар суду Руслан Мамедов.

Він зазначив, що дане рішення може бути оскаржене сторонами в установленому законом порядку.

Приводом для звернення до суду стали висловлювання письменника в його блозі, де Шендерович порівняв Олімпіаду в Сочі з іграми 1936 року в Берліні.

Тоді переміг штовхач ядра Ханса Вельке - "перший німецький чемпіон у легкій атлетиці".

"Щось, однак, заважає нам сьогодні радіти його перемозі. Не інакше, ми в курсі підсумкової ціни цього спортивного подвигу - ціни, до якої увійшли і Дахау, і Ковентрі, і Хатинь, і Ленінград... Не з вини Ханса, зрозуміло, але так вийшло, що він посприяв", - писав Шендерович.

Володимир Васильєв має намір перерахувати гроші, стягнені судом на його користь з письменника Віктора Шендеровича, в спортшколу, яка виховала фігуристку Юлію Липницьку. Про це він повідомив, відповідаючи на запитання журналістів.

Політик нагадав, що в лютому в своєму виступі від фракції на початку пленарного засідання Держдуми висловився з приводу публікації Шендеровича, що з'явилася на сайті "Ехо Москви" у розділі блогів.

"Мені здалося, що це порівняння (Липницької з Хансом Вельке – ред..) неприпустимо. При цьому я не давав жодних оцінок, я висловив припущення, що, можливо, керівництво або редакція "Еха Москви" вважатиме за можливе вибачитися", - продовжив віце-спікер.

Однак конфлікт загострювався і Васильєв звернувся до адвоката, який допоміг йому скласти позовну заяву, яку було прийнято судом.

"Я вирішив на своєму прикладі перевірити, яка буде реакція судової влади на конкретне звернення, порушення моїх прав. В результаті суд виніс рішення у частині мого позову", - підтвердив Васильєв.

Як відомо, Віктор Шендерович неодноразово виступав з критикою дій Володимира Путіна. Зокрема, він засудив оголошення війни Україні Росією.

Як написав Шендерович у блозі на "Ехо Москви", "Ми дорого заплатимо за подію в ці дні". Пиьсменник додав, що йому тоді було дуже соромно.

Реклама:

Головне сьогодні