На конкурс проти цензури можна подавати роботи кримськотатарською мовою

— 20 травня 2014, 20:45

Протягом останніх місяців, після анексії РФ території Криму, кримськотатарський народ знаходиться у стані постійного політичного та ідеологічного тиску, перш за все, за свою проукраїнську позицію.

Лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву було відмовлено у праві в’їзду до території Криму, встановлення українського прапору над Меджлісом було розцінено як провокацію. 16-го травня самопроголошений Голова Республіки Крим заборонив Кримськотатарському народові проводити мітинг та ходу присвячену Дню пам’яті жертв депортації з Криму.

Вочевидь, що нова "влада" Кримської Республіки налаштована на ескалацію конфлікту і в такій ситуації кримськотатарський народ потребує підтримки.

Організаторами конкурсу "Стоп Цензурі! Громадяни за вільні країни" було прийнято рішення підтримати кримськотатарський народ у реалізації конституційного права на свободу слова, що є фундаментальним правом людини та громадянина у будь-якому демократичному суспільстві та яке закріплене в основоположних міжнародних нормативних актах, ратифікованих Україною.

Метою включення кримськотатарської мови в регламент конкурсу є не тільки символічний жест підтримки, але й створення платформи для широкої суспільної дискусії.

Роботи на конкурс приймаються до 5 червня 2014 року. Тема конкурсу в цьому році: "Борітеся – поборете!".

Ідея створення конкурсу виникла на зустрічі активістів та журналістів руху "Стоп цензурі!" у червні 2010 року.

В 2011 році відбувся 1-й Міжнародний конкурс "Стоп цензурі!", на який було подано 247 постерів, 310 слоганів, 188 віршів та 69 ессеїв.

В 2014 році активістами громадської організації "Центр UA" було прийнято рішення проводити конкурс щороку.

Роботи на конкурс приймаються в п’ятьох категоріях: зображення, слоган, вірш, есе, інші формати. Роботи приймаються чотирма мовами: українською, російською, кримськотатарською, англійською.

Участь може взяти кожен охочий, незалежно від віку, освіти і громадянства. До організації конкурсу не має відношення жодна політична сила. Конкурс є інструментом самоорганізації громадянського суспільства. Його мета – створення платформи для дискусії навколо проблем утискання свободи слова, політичної цензури, цензурування творів мистецтва в контексті збереження прав людини.

Географія конкурсу необмежена, оскільки захист свободи слова є актуальним не лише в Україні, а й в інших країнах молодих демократій.

Интернет майданчик конкурсу: http://www.stop-censorship.net/

Реклама:

Головне сьогодні