Кримські студенти-контрактники мають проблеми із переведенням у виші на материку

— 28 травня 2014, 09:23

Зокрема, кримчан офіційно не зараховують до Львівського університету імені Франка, доки ті не сплатять за навчання, повідомляє Радіо Свобода.

Вікторія Гаврилюк, колишня студентка кримського університету, була змушена залишити півострів через політичну ситуацію. Дівчина зіткнулась з тим, що Львівський університет імені Івана Франка не зараховує її через несплату за навчання.

Оскільки всі кошти за навчання були сплачені раніше Таврійському університету, Вікторія вважає несправедливими вимоги фактично вдруге платити за навчання. Зараз вона не має змоги навіть скласти сесію, оскільки офіційно не є студенткою львівського вишу.

"Ми склали академрізницю з 15 предметів, і коли вже постало питання зарахування, нам сказали, що ми маємо заплатити за два місяці навчання, тобто це майже дві тисячі гривень. Але там, у Таврійському університеті, нам ці гроші не повернули, нами було сплачено повністю за семестр. А зараз навіть не маємо право писати заяву на повернення, поки у нас тут не буде заяви про зарахування", – розповідає студентка.

Адміністрація львівського університету стверджує, що серед ста студентів, що перевелись із Криму, майже чверть має проблему із зарахуванням.

Як стверджує проректор університету Роман Крохмальний, виш працює над вирішенням цієї проблеми, проте зараз все залежить від рішення Міністерства освіти та Кабміну, оскільки це питання державного рівня.

У самому Міністерстві освіти повідомляють: щодо збереження вартості навчання для студентів, що перевелися з кримських вишів, уже підготовлено наказ, найближчим часом його мають затвердити у Мін`юсті. Також триває обговорення щодо виділення фінансової компенсації університетам, які приймають студентів-кримчан.

"Питання не в грошах, а на якій підставі ця дитина була зарахована безкоштовно. Тому другий варіант вирішення питання, це просто дозволити ВНЗ за рахунок коштів спеціального фонду довчити цих дітей до 1 вересня. Окремо будемо розбиратися з тими дітьми, які встигли заплатити за весь навчальний рік. Всі керівники ВНЗ про це знають. Я думаю, найближчим часом ми це питання вирішимо", – прокоментував ситуацію директор департаменту вищої освіти Юрій Коровайченко.

За даними Міністерства освіти, близько 100 українських університетів прийняло студентів з Криму. Загалом, уже майже 1500 студентів-кримчан успішно перевелися в інші вищі навчальні заклади.

Реклама:

Головне сьогодні