Андрухович: Кримом ситуація не вичерпалася, війна триває

— 17 червня 2014, 15:37

Про це в інтерв'ю виданню Forbes розказав український письменник Юрій Андрухович.

"Адже за Донбас вже покладено стільки життів, що в уряду вибору фактично немає. Треба перемагати загарбників, встановлювати свій контроль над усією без винятку територією, відновлювати мирне життя. І ось в умовах цього мирного життя, додам тепер від себе особисто, через якийсь час я провів би там нормальний референдум, чесний, з усіма спостерігачами і так далі", - ділиться письменник.

Він також вважає, що те, що Крим відібрано силою - це міжнародний хлочин, тобто грубе порушення міжнародного права.

За його словами, той сумнівний референдум був проведений неохайно, в поспіху, вони навіть дату, якщо не помиляюся, двічі змінювали, щоб скоріше все обставити.

"Про присутність військових з Росії я взагалі мовчу. Про масове голосування на референдумі російських громадян теж. Ось ця, з дозволу сказати, халявність, безпідставність і вселяє певну надію, що у Росії в кінцевому рахунку нічого не вийде. А з приводу національної травми я можу сказати лише те, що Кримом ситуація не вичерпалася, війна триває. Ми маємо справу з незавершеним процесом, і оцінювати його травматичність - справа майбутнього", - каже він.

На запитання про те, чи планує автор повертатися до фікшн-літератури, Андрухович зазначив, що викладання в Берліні займає багато часу.

"Добре, що тільки один семестр, тобто в другій половині літа я вже буду вільніше і сподіваюся повернутися до рукопису. Добре й те, що Юрію Луценку не дали знову пост міністра внутрішніх справ, а то він все погрожує посадити мене років так на п'ять, щоб я написав нарешті щось нове", - каже він.

Реклама:

Головне сьогодні