Міжнародна організація письмеників засудила російське "цунамі" брехливої пропаганди

— 17 червня 2014, 17:47

Нобелівські лауреати Маріо Варгас Льйоса та Томас Транстремер, російська письменниця Людмила Улицька та інші культурні діячі засудили "шквал пропаганди", що супроводжує "безперервні акти агресії по відношенню до України з боку Російської Федерації".

Про це ішла мова на конференції міжнародного об’єднання письменників, поетів та журналістів PEN International у Стокгольмі, пише The Guardian.

Як висловилися учасники, проти свободи слова в Росії здійнялося справжнє "цунамі". Це і прирівнювання громадських організацій до "іноземних агентів", закони, спрямовані проти людей нетрадиційної сексуальної орієнтації, "закон про дозвіл блокування вебсайтів без судового ордеру; закони, що забороняють суперечки щодо російської історії; закон про образу релігії".

"В ім’я безпеки права людини небезпечним чином зводяться нанівець", - зазначили письменники.

"Відбулася незаконна анексія Криму, що змушує нас всерйоз хвилюватися за татарське населення, після цього озброєні групи чоловіків почали творити насильницькі безчинства в східній частині України з метою дестабілізації країни. Українська PEN заявляє про застрелених, убитих, викрадених та закатованих журналістів та цивільних громадян", - говорилося на зібранні.

Людмила Улицька казала про "брехню, що отруює мозок тих, у кого немає інших джерел інформації". Професор Києво-Могилянської академії Олександра Гнатюк говорила про "пропаганду, запущену для того, щоби створювати ворогів".

Канадський письменник Джон Ралстон Соул, Льйоса, Транстремер та інші підписалися під заявою організації.

"… У будь-якій країні на передовій у цій ситуацій опиняються журналісти…Ми захоплюємося їхнью мужністю та звертаємося до тих, на кого тиснуть, щоби вони пам’ятали, як сказав Лев Рубінштейн, "пропаганда є руйнуванням мови", - підсумували автори.

Реклама:

Головне сьогодні