Тест

Як прийняти вірне рішення: поради з наукової точки зору

Поради науковців щодо прийняття рішень, зважених, а не імпульсивних, зібрало видання The Huffington Post.

Уявіть себе мухою на стіні. Для прийняття раціонального рішення потрібно "видалися" з ситуації та подумати про себе з точки зору стороннього спостерігача.

Як пише журнал Psychological Science, коли ми обмірковуємо якийсь конфлікт у стосунках від першого лиця, то мислимо не так тверезо, як коли дивимося наче з боку. Сторонній спостерігач може брати до уваги позиції інших учасників конфлікту, прораховувати різні варіанти розвитку сценарію та вигадувати компроміс.

Забудьте про те, що вже втратили. Якщо ви вже "інвестували" в якусь справу свій час та енергію, і буде шкода, якщо вони підуть коту під хвіст, це заважає прийняти об’єктивне рішення. Зосередьтесь на теперішньому. У цьому, наприклад, може допомогти медитація.

Поміркуйте іноземною мовою. Це прибере емоційний зв’язок із ситуацією, який є, коли ви думаєте рідною мовою. Як пише Psychological Science, відключившись від проблеми, ви поглянете на неї більш тверезо.

Займіться вихованням емоційного інтелекту. Уміння розпізнавати та керувати власними емоціями та емоціями інших допоможе не дати їм впливати на ваші рішення. Причому, як уточнюють дослідники з Університету Торонто, це стосується не лише негативних, а й позитивних емоцій, наприклад, радощів.

Зверніть увагу на освітлення. Видання Journal of Consumer Psychology розповідає про результати дослідження, проведеного в Канаді. Його учасникам соус видався гострішим, вигадані персонажі – агресивнішими, а люди – красивішими, коли вони перебували в яскраво освітленому приміщенні. В темнішій кімнаті все було навпаки.

"Яскраве освітлення посилює нашу початкову емоційну реакцію на різні стимули, зокрема продукти та людей", - пояснила дослідниця Елісон Джин Сюй із Університету Торонто Скарборо.

Не кваптесь. Навіть зайва мить перед прийняттям рішення може все змінити.

"Відклавши прийняття рішення навіть на 50-100 мілісекунд, ми даємо змогу мозку сконцентрувати увагу на найважливішій інформації та заблокувати зайві дистрактори", - повідомив PLoS ONE доктор Джек Грінбенд із Медичного центру Колумбійського університету.