Крим SOS. Крим Наш

Почувши "Крим SOS" можна подумати про стан, в якому перебуває півострів після анексії Росією.

А насправді – це назва волонтерської організації, яка опікується потребами людей з Криму.

Хоч ініціатива і називається Крим SOS, створена вона , аби частка "SOS" зникла.

Ідея заснування постала після загостренням ситуації в Криму. Символічно, що фундаторами ініціативи Крим SOS стали троє вихідців з Криму: Севгіль Мусаєва (головний редактор "Hubs"), Алім Алієв (медіа-консультант експертної-компанії pro.mova) та Тамила Ташева (PR-директор группи "TIK").

Спочатку волонтери інформували населення про події на півострові, а згодом стали координаційним центром для переселенців. В команді Крим SOS 16 людей, офіси розміщуються в Києві, Львові та Херсоні. Крім того, протягом всього періоду існування з лютого 2014, проекту допомагали близько 150 волонтерів:

"Всі приходили в проект по-різному. Хтось просто хотів допомогти, а хтось одразу знав, яку роботу та за яким напрямом хоче виконувати", - говорить одна з засновників Крим SOS Таміла Ташева.

Таміла Ташева

На початкових етапах проекту з заявами Крим SOS звертались до 20-30 осіб щоденно.

Основна робота ведеться в трьох сферах - юридичний напрямок, інформаційна підтримка та гуманітарна допомога. Безкоштовні правові консультації для переселенців доступні через спеціальну гарячу лінію.Також є можливість записатись на зустріч з юристом або задати питання через сам сайт.

Працівники Крим SOS намагаються забезпечити юридичий бік і поселення біженців ,роблять подяння, аби зареєструватися переселенців в департаменті соціальної політики при обласних та місцевих організаціях.

Напрямки роботи "Крим SOS"

Для здійснення гуманітарної допомоги та правової підтримки ініціатива Крим SOS співпрацює з правленням верховного комиссара ООН з питань біженців, де наразі є виконавчим партнерамом.

На сайті організації містяться форми як для тих , хто хоче попросити про допомогу, так і надати її. Роботу між учасниками ініціативи розподілено гнучко, але це не виключає відповідальності.

Крім основних напрямків ведеться робота з надання житла для переселенців та пошуку роботи для них.

Одна з рубрик сайту "Юридичні питання" - це покрокова інструкція щодо в’їзду та виїзду з території Криму,громадянства, охорони здоров’я, економічної діяльності. Акцент зроблений саме на ці питання, бо саме їх найчастіше задають ті, хто звертається в Крим SOS.

Сфера діяльності проекту не видить з його назви, каже Таміла Ташева: "Ми вже дуже давно опікуємось не лише переселенцями з Криму, а ще й людьми зі Сходу України, незалежно від того,чи ми називаємось Крим SOS чи якось інакше."

Одна Країна. Єдина Країна

В квітні 2014 запрацював окремий сайт odnakraina.com, інтерактивний портал, де можна як запропонувати житло, так і попросити про нього або про транспортування:

"Мою країну" було створено як кауч-серфінговий ресурс. Будь-яка людина,що подорожує світом може зупинитись у іншої місті, має таку можливість,тому ,що ще одна небайдужа людина може надати житло. По такій аналогії і був створений проект. Ми знаємо, що в Україні багато людей,яким можна було б допомогти багато людей,я кі потребують такої допомоги", - пояснює Таміла Ташева.

Станом на 14 липня 2014:

Вільних місць для проживання: 1135

Заселено : 410

В черзі: 422

Переїхало: 535

Заяви на транспорт: 10

Така різниця між кількістю вільних місць та заселених пояснюється тим, що люди хочуть їхати у великі міста, де можуть знайти роботу, а чимало з запропонованих варіантів – це містечка та селища.

Алім Алієв

На сайті "Одна Країна" можна прочитати особисті історії людей з Криму.

Одна з 8 історій – це розповідь фрілансера, яка пережила фінансову скруту, неможливість отримати зароблені гроші через блокування карток та рахунків і "права обирати:

"Спочатку у мене на шиї затягнули фінансовий зашморг. Потім забрали мрію. Але найголовніше – у мене забрали свободу. Свободу обирати та жити так, як я хочу. Бути там, де я хочу. Думати те, що хочу. Це більше, ніж просто працювати без начальника та за власним графіком. Але свобода не надто комусь потрібна. Вільних мустангів завжди значно менше, ніж дурних вівець."

Координатори Крим SOS говорять, що робота була ефективнішою за умови певних змін в організації та координації гуманітарної роботи:

"Однією з головних проблем є співпраця з владою. Наразі не існує єдиного органа, в який би можна було звернутись з усіх питань, від перерахунку грошей в зону АТО до комунікації з людьми. Крім того, нема загального реєстру внутрішнього переміщення людей, наявність якого спростила б нашу роботу. Питання поселення теж складне, бо більшість людей прагне їхати в центральні райони, в великі міста, а тому ми не маємо, де людей розмістити."

Севгіль Мусаєва

Про майбутні плани Крим SOS кажуть просто:

"Нам би дуже хотілось лишитись без роботи. Разом з тим, ми розуміємо, що в найближчі півроку питання переміщення людей не вирішитися. Люди виїжджають зі Східної України і так швидко повертатись не будуть, бо робили це з різних причин. Крім того, восени очікується нова хвиля переселення з Криму."

Реклама:

Головне сьогодні